Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Da li je zmijama potrebno, uz osnovnu prehranu, dodavati još i vitamine za gmazove?

Goran

O: Zmija kao kućni ljubimac ovisi u cjelosti o hrani koju joj ponudi vlasnik, a to nije uvijek potpuno zadovoljavajuće. Zmije se hrane kukcima i malim glodavcima, već zavisno od svoje veličine.

Uhranjenost i opće zdravstveno stanje tih životinja varira, pa tako i hranjiva vrijednost zmijinog obroka. Što je zmija veća i razmak između obroka je veći. U različitim periodima života postoje različite potrebe organizma za hranjivim tvarima (npr. period rasta, odbacivanje kože, reprodukcija, hibernacija...).

Zmija pripada razredu gmazova, što znači da nema stalnu tjelesnu temperaturu, te ona ovisi o temperaturi okoline. U prirodi se zmije izlažu suncu, te se tako zagrijavaju ali se tako ujedno opskrbljuju i vitaminom D. On je vrlo važan čimbenik za resorpciju kalcija iz probavnog sustavu zmije. Ovo je samo jedan primjer kako je organizmu potrebno - uz bjelančevine, ugljikohidrate i masti - zadovoljiti potrebe za vitaminima i mineralima.

Pravilna hranidba prevenira bolesti, stimulira apetit i jača imunitet životinja.

Stoga vam preporučujem da svakako vašoj zmiji dodate u vodu za piće TerraVit multivitamine i minerale za gmazove, te Elektrod3ize suplement koji sadrži elektrolite i vit D3.

Kvalitetu vode za piće možete poboljšati ako joj dodate Calcimize suplement koji sadrži tvari za poboljšavaje kvalitete vode u smislu vezanja klora i metala. Naime, zmije u prirodi svakako piju nekloriranu vodu i njihov organizam nije prilagođen vodi koja je nama dovoljno dobra za piće.