Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam newfoundlandera starog 4 mjeseca. Informirala sam se dosta o pasmini i dobila savjet da ne bi smjeli jesti sa iz zdjelice na podu, nego bi zdjelica trebala biti uzvišena barem do visine prednjih nogu. Je li to istina? Bih li trebala to primjenjivati na svome psu?
Zahvaljujem, Karla

O: Činjenica koju ste naveli je točna. Naime, newfoundland pasmina pasa izrazito je visoka u grebenu pa se naročito za njih savjetuje odizanje posuda za hranu i vodu od podloge.

Također, isto je primjenjivo i za većinu ostalih pasa velikih pasmina.

Psi vjerojatno provode više vremena uz posude za hranu i vodu, nego s bilo kojim drugim stvarima. Stoga bi i njihove posude za hranu i vodu trebale biti birane pomnije, osim samo po dizajnu i boji , s obzirom da neke njihove karakteristike mogu rezultirati zdravstvenim problemima. Često se smatra kako je izbor posude jednako važan kao i izbor hrane za psa.

Kod odabira posude za hranu i vodu treba pripaziti na sljedeće: ravno široko dno prevenira prevrtanje posuda i prolijevanje sadržaja, dno obrubljeno gumom spriječava klizanje po podu, materijali koji su otporni na visoke temperature u perilici suđa omogućuju uništavanje bakterija i drugih mikroorganizama te izgled koji omogućava lako održavanje i čišćenje, a u slučaju da imate ljubimca s dugim i spuštenim ušima, treba birati veličinu i oblik posude koja neće dozvoliti da mu uši padaju u posudu.

Ukoliko su u kućanstvu dva ili više pasa, svaki bi pas trebao imati svoj set posuda za hranu i vodu kako ne bi dolazilo do kompeticije i posljedično gladovanja. Zatim, svaki pas treba imati jednu posudu za hranu, a drugu za vodu, u svrhu boljih higijenskih uvjeta.

Odabir posude prvenstveno ovisi o pasmini i temperamentu psa. Naime, plastične posude dolaze u raznim bojama, lagane su, nisu lako lomljive i ekonomične su, no nisu primjerene za one pse koji žvaču svoje posude za hranu jer odgrizeni dio mogu progutati. Kod takvih pasa bolji su odabir posude od nehrđajućeg čelika, keramičke ili porculanske, a ujedno su i lakše za održavanje higijene.

Što se tiče pasmina pasa, male, plitke posude najprikladnije su za pse malih pasmina. Većim pasminama više odgovaraju široke i duboke posude. Isto tako, psi velikih pasmina pasa izrazito su visoki u grebenu pa se naročito za njih savjetuje odizanje posuda za hranu i vodu od podloge. To se prvenstveno preporučuje zbog položaja psa dok uzima hranu ili vodu. Naime, medicinska istraživanja su pokazala kako je podobnije izbjegavati snižavanje glave pasa velikih pasmina dok uzimaju hranu ili vodu jer je tada glava u nižoj razini od želuca, što otežava samo uzimanje hrane, ali i probavu. Zatim, sama činjenica njihova delikatnog rasta koštano-zglobnog sustava iziskuje olakšavanje pojedinih segmenata rasta i razvoja takvog ljubimca, kao što je , primjerice, olakšavanje uzimanja hrane i vode. Također, na ovaj način se smanjuje mogućnost prevrtanja posuda te time bolje održava higijena prostora u kojem pas boravi.

U Pet centru možete pronaći posude sa stalkom ili poseban nastavak koji služi kao držač posuda, a koji se učvrsti na neku rešetkastu podlogu.

U svakom slučaju, vodite računa da se svakodnevno održava higijena posuda za hranu i vodu te da pas ima uvijek svježu vodu za piće.

OZNAKE: