Odgovara:
Dunja Herceg, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Poštovani! Prije nekoliko tjedana u Pet Centru Heinzelova 60, Zagreb, kupio sam ručno odhranjenu papigu, Velikog Aleksandra. Zanima me (naravno nisam se od euforije nabavke sjetio prije), je li ta ptica testirana na ornitozu i ostale zarazne bolesti, odnosno ima li zdravstveni certifikat? S obzirom da je na deklaraciji pisalo naziv tvrtke uvoznika, zanima me zapravo otkuda je ptica uvezena (zemlja porjekla -uzgajivač), obzirom da je u kontaktu sa djecom i drugim pticama te psima, a u poslijednje se vrijeme digla prilična medijska kampanja nakon što je virus ptičije influence mutirao u nekoliko slučajeva! Pitanje je, koliko mogu biti siguran da je ptica apsolutno zdrava, te postoje li i gdje podaci testiranja dotične ptice, obzirom da nije prstenovana.

Ptica je na oko potpuno zdrava i prilično aktivna, no želio bih ipak znati postoje li negdje rezultati kakvog testiranja ili ih moram provesti sam? Na koje sve bolesti se kod nas testiranja izvode i gdje? Unaprijed zahvalan!
D.Dragosavac

O: Poštovani gospodine,

Ptica Aleskandar veliki - koja je kod Vas našla svoj dom na naše zadovoljstvo obzirom na brigu koju pokazujete prema njoj, došla je u Pet centar kao i sve naše životinje sa Svjedodžbom o zdravstvenom stanju. Svjedodžbom se potvrđuje da u mjestu podrijetla ili boravka navedene životinje nije utvrđeno postojanje zaraznih bolesti koje se mogu prenijeti na životinju.

Svjedodžba je izdana u područnoj veterinarskoj stanici na zahtjev uzgajivača što im nalaže Zakon prilikom stavljanja životinja u promet. Dakle, registrirani uzgajivači i naši dobavljači zatražili su i dobili veterinarski certifikat, te nam ga isporučili kao popratnu dokumentaciju životinje. Na svjedodžbi je upisano također zakonski obavezno provedeno dijagnostičko ispitivanje na Klamidiozu (Ornitozu). Ta je bolest naime zoonoza (zajednička ljudima i životinjama), no od 14. 11. 2005. različito imenovana u humanoj (klamidioza) i veterinarskoj (ornitoza) medicini. Rezultat ispitivanja bio je naravno negativan. Spomenuti dokument također posjedujemo u kopiji izdan od Hrvatskog Veterinarskog instituta.

I veterinarska svjedodžba i rezultat testiranja na ornitozu pohranjeni su u našoj evidjenciji i dostupni na uvid na zahtjev kupca. Iz dokumenata se vidi tko su uzgajivači koji su podnijeli zahtjev, te koja je veterinarska stanica izdala svjedodžbu.

Kako bih Vam pružila više informacija, skrećem Vam pažnju na dvije Naredbe vezane uz našu temu, koje su trenutno na snazi:

- Naredba o mjerama zaštite životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2006. godini, N.N.br.155 OD 30.12.2005.

- Naredba o mjerama za sprečavanje širenja influence ptica na području Republike Hrvatske; N.N.br.3 OD 09.01.2006.

Navedenom zakonskom legislativom je obavezno raditi samo pretragu na Klamidiozu (Ornitozu). Za sve ostale pretrage i dijagnostička ispitivanja možete se obratiti Zavodu za bolesti peradi s klinikom u sklopu Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Nadam se da sam ovime otklonila sve Vaše bojazni, no u slučaju potrebe za dodatnim informacijama slobodno mi se obratite.

OZNAKE: