Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Molio bih vas da mi pošaljete sve informacije koje su mi potrebne za velikog aleksandra. Nabavit ću ga pa me zanima sve o njemu. Unapred hvala, Darko

O: Veliki ili Kraljevski aleksandar potječe iz Azije, kao i njegov rođak, tzv. mali aleksandar. Doseže duljinu do 65 centimetara, krila su duga oko 25 cm, a rep je duljine do 35 cm. Ove mjere napominjemo kako biste pri odabiru krleteke za Vašeg ljubimca obratili pažnju na dimenzije istog, posebno na veličinu ulaznih vrata ili odaberite krletku, čiji je se krov može otvoriti i učvrstiti debljom drvenom prečkom koja će poslužiti ovoj vrsti papige kao stalak.

Većina vlasnika velikog aleksandra svog ljubimca drži slobodnog, odnosno van krletke jer time osiguravaju dobru kondiciju, zdravlje i lijepi izgled i boju perja. Također, morate mu osigurati i veći broj igrački, primjerice drvene prečke s utorima u koje se stavljaju bademi, kikiriki, debeli konop, ljestve, metalna zvonca, debele gumene i savitljive prečke. Sve navedene igračke možete mabaviti u Pet centru.

O hrani za papige sam ovdje.

Navedena svježa hrana, poput mlade mahune ili kukuruza šećerca, može se ponuditi lagano kuhana, a ova  ptica veliki je obožavatelj i jogurta, samo svakako pazite na ponuđene količine.

Poznato je da veliki aleksandar jako voli isprobavati novu hranu (pravi je mali gurman) koju, naravno, vidi kod svog vlasnika, te u ovom slučaju upozoravamo da pripazite i ne nudite mu čokolade, kolače, razno meso i alkoholna pića. Možda smiješno zvuči, ali vlasnici puno puta puta popuste u "molbama" svoga pernatog ljubimca, a navedena hrana opterećuje jetru i ruši zdravstveno stanje, a tako i skraćuje godine života ove ptice, koja može doživjeti i do 40 godina.

Temperatura sobe ili prostorije u kojoj će obitavati mora biti sobna ili 20-24C, više temperature aleksandar podnosi malo teže.

Kupanje nastojte obaviti tokom jutra laganim špricanjem ili mu omogućite poveću posudu ili tekuću vodu u umivaoniku. Učenje ljudskog govora, pjevanja, fućkanja i trikova vrlo je zanimljiv zadatak za ovu vrstu papige, koja lako uči i pamti, ali satovi učenja moraju trajati najviše do 15 ili 20 minuta, nakon čega slijedi pauza do 1,5 sata te ponovno ponavljanje od 20-tak minuta. Ptica pamti najviše u večernjim satima, kada su i vlasnici uglavnom kod kuće i posvećuju mu svu pažnju i ljubav, što će i ova papiga jedankom mjerom i vratiti.

Ne zaboravite da papige znaju biti vrlo posesivne i ljubomorne (ne vole goste u kući). Također, krletku treba postaviti tako da nije iznad glava ukućana jer u tom slučaju veća papiga se osjeća dominatnom i pokazuje problematično ponašanje (kriješti, čupa perje, uništava inventar krletke).

Jednom mjesečno osigurajte mu mineralni kamen, posebno u periodu odrastanja, te vitaminske preparate (treba ih dodavati u vodu ili hranu), koje treba davati kada se ptica pojačano mitari i na prijelazu sezone (zima u proljeće).

U Pet centru je dostupan veliki izbor hrane, vitaminskih i mineralnih dodataka, kao i raznih igrački te Vas pozivamo da nas posjetite i potražite dodatnu pomoć i savjet od naših veterinara.

OZNAKE: