Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Namjeravam nabaviti novi akvaterarij za svoje 3 kornjače. Veličina oklopa im je 10-15 cm; koliki biste mi akvaterarij preporučili? Sadašnji je 45-litarski.
Hvala, Biljana

O: Akvaterarij za kornjače mora biti dovoljno velik kako bi se kornjačice nesmetano kretale i plivale, što je vrlo bitno u održavanju normalne funkcije lokomotornog i mišićnog sustava, a u protivnom dolazi do problema u kretanju zbog atrofije muskulature. Iako niste naveli, predpostavljam da se radi o crvenouhim kornjačama.

Ova vrsta kornjače potigne dužinu oklopa 30-35 centimetara, a ženke su nešto veće od mužjaka.

Akvaterarij za kornjače bi trebao biti veličine 120 litara za svaku kornjaču. U terariju mora biti smješten kopneni dio na kojem će se kornjače moći sunčati, a veličina kopnenog dijela mora iznositi minimalno kao dužina jednog i pol oklopa po svakoj kornjači. Vrlo je bitno da kopneni dio bude osvijetljen UV spektrom, kako bi se odvijala nesmetana sinteza vitamina D3 u organizmu, a nadalje metabolizam i transport kalcija.

Osim navedenog potreban je grijač, kao bi temperatura bila konstanto 25-26ºC. Vodite računa i o filtraciji, kako bi voda što duže bila čista, jer kornjače dosta onečišćuju vodu.

Terarij koji trenutno imate svakako nije dobar smještaj za Vaše kornjače, te ako ste u mogućnosti što prije ih smjestite u veći terarij.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti veterinarima u Pet Centru.