Odgovara:
Slađana Trutin, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Gdje se mogu kupiti vitamini za razvoj kostiju štenadi, da li štete štenetu te s koliko mjeseci treba započeti s korištenjem i u kojoj količini? Ante

O: U normalnom rastu i razvoju štenaca, pravilan omjer i količina vitamina i minerala je neophodan. U nastavku teksta, navest  ću Vam nešto više o nekima od njih.

Vitamin D ima tri osnovne funkcije u organizmu životinja, točnije u prometu minerala u organizmu i okoštavanju kosti, a to su :

a) regulira resorpciju ( upijanje ) kalcija i fosfora u crijevima
b) regulira odlaganje kalcija i fosfora u kostima i
c) regulira izlučivanje fosfora kroz bubrege mokraćom.

Kad je organizam oprskrbljen kalcijem i fosforom u dovoljnim količinama i u povoljnim omjerima, potrebe za tim vitaminom su minimalne. Naprotiv, kad dođe do poremećaja u oprskrbi kalcijem i fosforom ili kad su potrebe za mineralima općenito povećane, npr. u tijeku rasta, povećane su i potrebe za vitaminom D.

Kalcij i fosfor predstavljaju esencijalne minerale koji moraju biti zastupljeni u prehrani pasa. Kalcij je važna komponenta kostiju i hrskavica, te ima manje važnu ulogu u prijenosu hormona. Fosfor također ima važnu ulogu u izgradnji kostiju. U kostima, kalcij i fosfor su u obliku kalcij hidroksiapatita. Iako je omjer Ca:P u hidroksiapatitu 1.7:1, molekule koje prenose energiju - ATP (adenozin trifosfat), kao i neke druge molekule povećavaju neskeletne potrebe za fosforom.

Previše kalcija u hrani ljubimaca može rezultirati povećanom gustoćom kostiju, što se najčešće dovodi u vezu s displazijom kuka i problemima sa zglobovima. Smanjene količine kalcija u hrani mogu uzrokovati demineralizaciju i posljedično veliku vjerojatnost koštanim frakturama i problemima u rastu i razvoju štenaca.

Povećane količine fosfora u hrani ljubimaca mogu dovesti do težih oštećenja bubrega, dok se deficit fosfora izrazito rijetko pojavljuje kod karnivora (mesojeda).

Nestašica vitamina D suzbija se davanjem životinjama hrane koja sadržava veće količine vitamina ili provitamina D, koji se u organizmu pod utjecajem ultravioletnih zraka pretvara u vitamin D ili pak davanjem vitamina D, samog ili zajedno s vitaminima A i E (npr. vitaminskog preparata  uljne ili vodene otopine) injekcijom ili u vodi za piće. Kod nas u Pet centru dostupna je  otopina za peroralnu primjenu  vitamin A + D3 + E.

Mladi pas prestaje rasti u dobi od 9 do 12 mjeseci. Do tog razdoblja kosti još nisu izgrađene, u njih se još uvijek taloži kalcij od kojeg su građene. Da bi se kosti mogle normalno razvijati, potrebno je da u vrijeme rasta organizmu budu dostupne veće količine kalcija. U normalnoj i uobičajenoj hrani mladi pas dobiva kalcij mlijekom, svježim kravljim sirom, naročito sirutkom, zatim ljuskama jaja, a ponajviše samim kostima koje dobiva kao dodatak jelu.

No, da bi kalcij mogao služiti svrsi potreban je i vitamin D koji pomaže njegovu ugradnju. Nedostatak kalcija ili vitamina D uvjetuju promjene oblika kosti  - rahitis. Tipični znaci rahitisa u mlade životinje su povećani i deformirani zglobovi na nogama, kvržice u obliku krunice na mjestima gdje se koštani dio rebra spaja s hrskavičnim, a kod jače izraženih oblika rahitisa i deformacije kosti gornje čeljusti. Ako se rahitis javi u dobi do 4 mjeseca, prognoza je povoljna i uz pravilno liječenje i dobru prehranu bolest će nestati. No, kad se rahitis pojavi u starijih pasa, uvjetovat će trajne deformacije na kosturu.

Nakon odbitka od sise štencima treba davati povećane količine kalcija, uglavnom u obliku koštanog brašna, ali i hranu bogatu vitaminom D, kao što su sirovi žumanjak  i sirova teleća jetra .Nije preporučljivo da sami dajete preparate s vitaminom D jer pretjeranim davanjem može uvjetovati obrnuti učinak, a to je prerano dovršenje okoštavanja s posljedičnim tipičnim deformacijama kostiju.

U našim trgovinama dostupne su hrane mnogih renomiranih proizvođača, kao što su Eukanuba, Hill's, Purina, Royal Canine, Brit,... Hrane su podijeljene u nekoliko razreda: komercijalne hrane, premium i superpremium hrane. Hrane iz programa premium i superpremium u svojem sastavu posjeduju sve nutritivne elemente, koji su prilagođeni prema dobi i veličini svog ljubmca. Hrana je tako prilagođena i s nutritivnog stajališta izbalansirana, kako bi štenac u što kraćem vremenskom periodu stvorio snažan imunološki sustav. Također, hrana je izbalansirana da podmiri velike energetske potrebe, zahvaljujući probioticima i specifičnim vlaknima osigura uravnoteženu crijevnu floru te stimulira razvoj mozga, osjetila vida i cjelokupni živčani sustav mladog ljubimca.

Dehidrirana hrana koja pripada tzv. super premium hranama  (Eukanuba, Hill's, Royal Canin, Brit Care, Purina Pro Plan) je u potpunosti izbalansirana prema nutritivnim potrebama štenaca.

Iz tog razloga, nema potrebe dodavati kalcij i fosfor jer time možete izbaciti iz ravnoteže već pripremljen i točno prilagođen odnos istih u dehidriranoj hrani te možete poremetiti resorpciju ostalih hranjivih tvari u crijevima i stvoriti podlogu za razvoj nekih bolesti  (nedovoljno čvrste kosti, atritis, pijesak u urinu i drugo) koje će se ispoljiti u kasnijoj dobi psa.

Kako nam niste naveli čime hranite Vašeg psa, a što je od najvećeg značenja, mogu Vam samo preporučiti da hranite svog ljubimca s nekim od hrana iz super premium programa. Ako sami pripravljate hranu svojem ljubimcu, zgodno bi bilo osigurati mu u prehrani i odgovarajuću količinu vitamina i minerala koje možete ostvariti dodavajući vitaminsko - mineralne dodatke, dostupne i Pet centar trgovinama, primjerice Ebi Vet multivitamini za pse, Canina V25, Welpenkalk prah i tablete, Calo Pet pastu od Vetoqunol a, Aisan: Bio Condican  i to prema preporučenim dozama od proizvođača.

OZNAKE: