Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Već se dugo mučim se sa odabirom prave hrane za svog psa (west terrijer). Kao i ostali westiji i moj ima kožnih problema tipa češanje i grickanje šapa. Jedno vrijeme je bio na Royal Hypoalergenic po preporuci veterinara i tada mu je bilo mnogo bolje. Veterinar kod kojeg ga vodim smatra da je u pitanju alergija na hranu. Nakon nekog vremena odlučila sam ga prebaciti na drugu  hranu te sam se odlučila za novu hranu Taste of the Wild. Nažalost, stanje se nije popravilo te sam ga ponovno vratila na Royal. Zadnji put kad sam išla u pet shop dobila sam i uzorak hrane Orijen od ribe (hrana bez žitarica) i probala sam dati svom psu. Do tada je uvijek dobivao hranu od peradi i uvijek mu se pojavljivalo češanje, zato sam

i htjela probati s ribom.  i zbilja mu odgovara za sada (15 dana je jede), češanje se jako smanjilo i ja sam prezadovoljna, te je vrlo rado jede za razliku od drugih dehidrata. Ali čula sam od mnogih ljudi da Orijen hrana sadrži preveliki udio proteina te da zbog toga ne hrane svoje pse sa njom jer da psu može oštetiti bubrege toliki udio proteina (40%). Ovo je  sastav hrane: Crude Protein (min.) 40.0% / Crude Fat (min.) 18.0% / Crude Fiber (max.) 3.0% / Moisture (max.) 10.0% / Calcium (min.) 1.5% / Calcium (max.) 1.7% / Phosphorus (min.) 1.2% / Phosphorus (max.) 1.4% / Omega-6 (min.) 3.0% / Omega-3 (min.) 1.2% / DHA 0.7% / EPA  0.3% / Carbohydrate (max.) 20.0% / Glucosamine (min.) 1200 mg/kg / Chondroitin (min.) 900 mg/kg / Microorganisms (min.) 120M cfu/kg. Da li ta hrana zbilja može  naštetiti mom psu jer zbilja mi je žao opet nešto mijenjati kada mu odgovara.
Unaprijed hvala, Ivana

O: Pravilna prehrana je važan i često zapostavljen aspekt optimalnog zdravlja naših ljubimaca. Ona se sastoji od mnogih važnih elemenata koji, ovisno o dobi, aktivnosti, zdravstvenom stanju,... osiguravaju ljubimcu sve potrebno za normalnu kvalitetu života.
 
Sastav hrane ovisi o dobi, pasmini, zdravstvenom statusu ljubimca te aktivnosti istog. Tako, visoko kvalitetne hrane sadrže različite udjele proteina te se kreću cca. 21% - 40%.
 
Bjelančevine (proteini) su kemijske tvari koje imaju važnu ulogu u svim životnim procesima stanice te predstavljaju glavni izvor tvari za izgradnju mišića, kože, krvi, dlake, unutrašnjih organa,... Proteini su sastavljeni od aminokiselina koje se mogu podijeliti na esencijalne i neesencijalne aminokiseline. Esencijalne aminokiseline moraju biti zastupljene u prehrani pasa jer se kao takve ne mogu sintetizirati u organizmu, a istom su prijeko potrebne.
 
Sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća postojalo je uvriježeno mišljenje o određenim restrikcijama u koncentraciji proteina u hrani za ljubimce. Tako, kod bolesti bubrega se propisivala prehrana sa smanjenim unosom proteina. Današnja ispitivanja nam govore, da je pogotovo u početnim stadijima bolesti bubrega bitnije limitirati mineralni sastav. Hrane koje posjeduju viski udio proteina, u pravilu, posjeduju i visoki udio ostalih elemenata (kao što je fosfor). Visoki udio fosfora se često dovodi u vezu s bolestima i oštećenjima bubrega. S druge strane, visoki udio proteina u hrani, sam po sebi, ne uzrokuje bolest, nego bi se njegova koncentracija trebala reducirati, u različite terapeutske svrhe, kako dodatno ne bi oslabila funkciju oštećenih organa.
 
Do danas, znanstvena istraživanja nisu utvrdili direktnu poveznicu između hrane s povećanim unosom proteina i pojave bolesti. Međutim, smanjivanje unosa proteina u slučajevima postojanja bolesti, pokazala su se učinkovitim.
 
Orijen je iznimno kvalitetan proizvođač hrane za kućne ljubimce, čija tvornica se nalazi u Alberti, Kanada. Hrane za pse i hrane za mačke ovog proizvođača visoko su po kvaliteti pozicionirane na svjetskom tržištu. Tu poziciju im osiguravaju činjenice da su sve namirnice, koje se koriste u pripravljanju ovih hrana, provjerene i odobrene od strane CFIA (Canadian Food Inspection Agency), USFDA (United States Food and Drug Administration), HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points), AAFCO (Association Of American Feed Control Officials),... Hrana je zastupljena u mnogim zemljama svijeta te posjeduje sve certifikate i udovoljava svim poznatim zakonima i odredbama o kvaliteti i ispravnosti hrane za kućne ljubimce.

U svakom slučaju, s obzirom na probleme koje je Vaš ljubimac imao ili ima, mislim da bi bilo najbolje da se oko hrane posavjetujete sa svojim veterinarom. Isti će, u skladu s trenutnim zdravstvenim statusom ljubimca, biti u mogućnosti procijeniti najprikladniju prehranu, odnosno odgovoriti Vam na pitanje.

OZNAKE: