Sanela Mustafagic

 
Odgovara:
Sanela Mustafagić, dr. med. vet.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam pitanje vezano uz problem vaginalnog krvarenja kuje staforda, stare između godine i pol i 2 godine dana. Naime, ona je udomljen pas i parila se prije nego što je udomljena. Oštenila se 13.09.2015. godine, a prije mjesec dana pojavio smeđi iscjedak koji je trajao otprilike 7-10 dana, dok je ponašanje bilo sasvim uobičajeno. Zadnjih 7 dana počela je krvariti, no ponašanje je i dalje sasvim normalno, i dalje je razigrana, vesela, nema učestalog mokrenja, povišene temperature niti išta slično. Da li je u pitanju tjeranje ovaj put jer je sada i vrijeme za tjeranje od zadnjeg okota? Zabrinjava me krvarenje s obzirom da je mjesec dana ranije imala iscjedak. Da li je moguće da je iscjedak bio još uvijek čišćenje od okota s obzirom na to da se stafordi dosta dugo čiste, a prvi okot je imala relativno rano? Da li postoje razlozi za brigu s obzirom da ne pokazuje nikakve znakove mogućih oboljenja? Unaprijed zahvaljujem. S poštovanjem, Andrea

O: Naveli ste da se kuja oštenila sredinom 9. mjeseca, a kako je međuestrusni period  (period između 2. tjeranja u kuja) između 6 i 8 mjeseci, ovisno o pasmini,  krvavi vaginalni iscjedak bi kalendarski odgovaro pojavi sljedećeg tjeranja.

Uz vaginalni iscjedak, tjeranje karakterizira i  edematozna (otečena) stidnica, to je nešto što niste spomenuli.

Tjeranje se dijeli u 2 faze, 1. faza je proestrus koja u prosjeku traje 9 dana, no može dosta varirati ( 3-17 dana), isto tako to variranje je češće u mladih kuja, napose kod prvog tjerenja. Kod mladih kuja se može javiti krvavi vaginalni iscjedak od svega nekoliko kapi, potom danima ništa, da bi se potom opet javio iscjedaki i znatno prolongirao proestrus i čitavo tjeranje. Drugi važan znak tjerenja je predhodno spomenuta otečena stidnica. Kuja u fazi proestrusa je muškim psima seksualno atraktivna, no ona odbija mužjake, ne dozvoljava zaskakivanje. Druga faza je estrus, koja isto u prosjeku traje 9. dana, 2. dana tjeranja se obično javlja ovulacija no i estrus također može znatno varirati od 3 do 21 dan, a samim time i ovulacija. U toj fazi je stidnica i dalje natečena, a iscjedak je obično svijetlije crvene boje i njegova količina se postepeno smanjuje. Kuja u toj fazi dozvoljavanja zaskakivanje, stoji mirno, odmiče rep u stranu, pomiče stidnicu prema naprijed.  

Stoga, ako se u Vaše kuje javilo tjerenje, pitanje je kakvo je ono; naime, u mladih kuja zna se javiti tzv. split estrus, kod kojega se javljaju simtomi tjeranja (spomenuli ste iscjedak mjesec dana prije), ali ti znakovi nestaju pred ovulaciju (11. dan u prosjeku), da bi se opet pojavili nakon nekoliko dana ili čak nekoliko tjedana. Također, kuje nekih pasmina mogu imati i fiziološki skraćen interestrusni period od svega 4,5 mjeseci.

Isto tako ste spomenuli da je taj iscjedak bio smeđe boje te da kuja nije imala nikakvi poremećaj općeg stanja (nije imala povišenu temperaturu) te da nije učestalo mokrila. Iz toga zaključujem da ste se informirali o patološkim stanjima reproduktivnog trakta kuja.

Kod vaginitisa (upale rodnice) se isto tako može pojaviti iscjedak, kuja se učestalo liže, učestalo mokri, privlači mužjaka (estrusni ciklus).

Po život opasna, gnojna upala maternica (piometra) se javlja 4 do 8 tjedana nakon estrusa, u fazi diestrusa u kojoj dominira lučenje progesterona. Može biti otvorena, kod koje opće stanje u početku nije promijenjeno i koju karakterizira taj mukopurulentni iscjedak (boje bijele kave dio čokoladnog), kod zatvorene piometre imamo najčešće poremećaj općeg stanja u vrijeme postavljanja dijagnoze zbog izostanka vaginalnog iscjetka i dijagnoza se najčešće postavlja u uznapredovalom stadiju bolesti. Simtomi piometre su učestalo mokrenje, polidipsija (učestalo žeđanje), želučanocrijevni simtomi, napetost trbušne stijenke.

Na kraju, vezano uz Vaše pitanje za trajanje perioda involucije spolnih organa, odnosno period povratka spolnih organa u prvobitno stanje, stanje prije gravidnosti (period puerperija), lohije se cijede obično 5-10 dana, najduže 3 tjedna, a boje su crno-zelene (od hematoma koji su formirani na rubu placente, gdje razgradnjom krvi  hematoma nastaje zeleni pigment) te potom postaju crvenkaste i sluzavovodenaste.

Svakako savjetujem da posjetite veterinara koji će napraviti detaljan klinički pregled Vaše ljubimice, ginekološki pregled (vaginoskopiju) i sve potrebne dodatne dijagnostičke pretrage Vaše ljubimice.

OZNAKE: