sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Dobila sam zlatne ribice 5. veljače (jedna je crveni karas i dvije pajčolanke). Potpuni sam početnik što se tiče zlatnih ribica pa Vas molim za nekoliko savjeta. Ribice su akvariju od 15 L, možete li mi reći je li to premali akvarij za tri ribice. Na internetu sam nailazila na različita mišljenja. U akvariju se nalazi i 2,5 kg pijeska te jedna umjetna biljka. U početku su se ribice ponašale normalno, plivale. Na jednoj ribici (Crveni karas) se nakon dva dana pojavila smeđa mrljica na vrhu peraje. Postupno se to počelo širiti i sada ima smeđe mrlje na obje peraje, na vrhovima, na donjem dijelu tijela a počele su se pojavljivati i blizu škrga. U početku je plivala i normalno se ponašala no vrlo brzo je počela ostajati na dnu akvarija i to sve češće. Jučer sam primjetila da ju nešto diže prema površini dok je danas ujutro stajala u kutu na površini nepomična. Prvi put danas nije reagirala ni na hranu. Koristila sam i unutrašnji filter AQUA SZUT Unutrašnji filter Mini N 250l/h, 5-20 L, no nisam sigurna je li to ribicama odgovaralo pa sam ga jučer maknula. Temperatura vode je 20 stupnjeva. Je li normalno da se skuplja pjena na rubovima akvarija? Od preparata za ribice koristila sam Sera Aquatan za pripremu vode, Goldmed goldfish "Tetra“ za liječenje ribica.

Goldmed sam stavljala jednom tjedno jer sam tako pročitala u uputama, ne znam jel možda potrebno u više navrata. Nažalost ne čini mi se da je ribici bolje.(crveni karas). Ribice hranim hranom za ribice: Dajana gold flakes. Molila bih Vas za savjete i za pomoć. Što učiniti za ribicu (crveni karas), postoji li način kako je mogu izliječiti, jesam li ju odmah trebala staviti u karantenu? Je li akvarij od 15L premali za tri ribice? Je li bolje koristiti filter i kako ga koristiti? Koliko često treba hraniti ribice i kojom količinom hrane? Također sam se informirala na internetu no naišla sam na različite podatke. Pretpostavljam da nije normalno ponašanje ribica kada miruju na dnu, primjetila sam u zadnjih par dana da i druge dvije ribice također miruju na dnu akvarija iako preko dana normalno plivaju.
Hvala vam puno, Sanja

O: Uzroci oboljenja kod riba su najčešće neadekvatni uvjeti u akvariju, koji djeluju vrlo stresno na ribice, što dovodi do pada imuniteta i pojave bolesti. Prenapučen akvarij, odnosno mali akvarij s obzirom na broj i veličinu ribica, nagle promjene temperature, uvođenje novih ribica u akvarij, neadekvatna rasvjeta, filtracija, te kemijski sastav vode (pH, nitriti, nitrati, amonijak i dr.), prečesto hranjenje i velike količine hrane (sve što padne na dno akvarija, predstavlja višak), česte promjene vode ili neredovita zamjena trećine vode najčešći su faktori koji dovode do slabljena imunološkog statusa.

Promjena boje može biti posljedica bakterijskih bolesti (u tom slučaju treba tretirati cijeli akvarij jednim od preparata koji se koriste kod infekcija i to Sera - baktopur, Tetra - goldmed, JBL - medimor i Dajana - FMC). Također, uzrok tamnih mrlja može biti povezan s rasvjetom, tj. neadekvatna rasvjeta ili premještanje akvarija dovodi do poremećaja pigmentacije kod riba, a osim toga može biti posljedica oštećenja zbog previsoke koncentracije amonijaka u vodi ili pak stresa. Ribe koje su bolesne često mijenjaju boju, što je obično vidljivo blijeđenjem osnove boje, njenim tamnjenjem ili zamućenjem boje, a ne njene stvarne promjene.

Korištenje filtera je potrebno jer smanjujete intenzitet izmjene vode, što Vama znatno olakšava održavanje, a ribice trpe manji šok jer je svaka izmjena vode za njih stres.

Filter radi u nekoliko faza. Vodu filtrira mehanički, biološki i kemijski. Mehaničku i biološku filtraciju vrši spužva. Mehanička filtracija zaustavlja krupne čestice na početku filtera kako bi se osigurao neometani protok vode kroz ostatak filtera.

Biološka filtracija je iznimno bitna, a odvija se pomoću pozitivnih bakterija koje stvaraju kolonije na spužvama filtera (osim na spužvama, ima ih i na šljunku, dekoru i sl.). Spužve se nikada ne  smiju ispirati tekućom vodom direktno iz slavine jer ona sadrži klor. One se ispiru u vodi iz akvarija nakon izmjene vode i to na način da se samo malo istisnu u kanti s upravo izmjenjenom vodom (kako bi se očuvalo što više kolonija). Filter materijal se nikada ne mijenja cijeli odjednom, već je to potrebno učiniti postepeno kako biste očuvali barem dio bakterija. Kemijska filtracija se vrši pomoću aktivnog ugljena, zeolita, zeo-carba, a ona nam pomaže filtrirati određene mikro i makro elemente, u principu toksične spojeve. Aktivni ugljen s vremenom “gubi” sposobnost vezanja štetnih tvari, odnosno smanjuje mu se kapacitet filtracije. Načelno, aktivni ugljen treba mijenjati svakih 30-ak dana, a prije upotrebe kratko isprati u vodi da se isperu sitne čestice i krhotine.

Mijenjanjem vode mjenja se i cijelokupan biološki medij u kojem ribice žive. Čestim mjenjanjem remeti se biološka ravnoteža akvarija, što je vrlo stresno za ribice, pa često završava slabljenjem imunološkog statusa i pojavom bolesti. Biološku ravnotežu čine pozitivni mikroorganizmi (filter bakterija) koji uklanjaju amonijak, nitrite i nitrate u vodi. Fekalije i ostaci hrane, osim onečišćenja vode, uzrokuju pojavu nitrita, nitrata, amonijaka itd. te promjenu pH vode. Amonijak je za ribe toksičan, a funkcija filter bakterija je neutralizacija istog. Dakle, filter bakterija pretvara amonijak u nitrite, koji su također toksični za ribe, pa druga vrsta bakterija nitrite pretvara u nitrate. Nitrati su opasni za ribice samo u velikim koncentracijama a njega inače biljke i alge koriste za svoj rast i razvoj. Kod akvarija koji su kompletni, odnosno imaju filter i pumpu za zrak  u pravilu se mijenja trećina vode, svakih 14 dana. Izmjene vode ovise o litraži, gustoći nasada (veličini i broju riba), kapacitetu filtracije, bilju, količini hrane, vrsti riba itd. Vodu za izmjenu morate pripremiti na odgovarajući način, odnosno dan ranije odgovarajuću količinu vode ulijte u posudu te je tretirajte s nekim od preparata za dekloriranje i vezanje teških metala, primjerice preparatom Start plus (Dajana pet) ili nekim sličnim.

Vaš akvarij je premali za tri ribe. Kapacitet akvarija možete lako izračunati na način da za svaki centimetar ribe (odrasle) osigurate 1-2 litre vode. Pri odabiru veličine akvarija bitan je broj riba, njihova veličina, količina pijeska, količina bilja i ukrasa. 2.5 kg pijeska  je količina koja se stavlja u akvarij od 30 litara.

Vama bi za tri ribe bio potreban akvarij od minimalno 20 litara. Niste naveli je li akvarij bio pripremljen za useljavanje riba. Naime, prvo je potrebno obaviti cikliranje, čime se stvara uvjete za zdrav i kvalitetan život riba u akvariju. Proces cikliranja za cilj ima naseljavanje korisnih bakterija u filter materijalu. Razvoj bakterija bit će brži ako u akvarij ubacite gotovu kulturu bakterija, a da bismo ih nahranili potrebni su spojevi amonijaka. Njih ćemo dobiti namjernim izazivanjem truljenja u akvariju, tj. ubacit ćemo par listića hrane za ribice i pustiti da istrune. Filter i grijač trebaju biti  uključeni, a rasvjeta je podešena da se svaki dan pali i gasi u jednako vrijeme simulirajući tako pravilne izmjene dana i noći. Kad je sve tako pripremljeno može započeti cikliranje koje traje 14 dana. Sljedećih dva tjedna ne  ubacujte ništa u vodu.  Nakon dva tjedna ponovo izmjerite osnovne parametre vode i usporedite ih s početnima. Ako su svi parametri u redu, akvarij je spreman za prihvaćanje riba.

Ribe se hrane jednom dnevno sa onoliko hrane koliko pojedu u vremenu od 1-2 minute. Ono što ne pojedu, padne na dno i pogoduje onečišćenju akvarija i razvoju  štetnih bakterija. Spomenuli ste da su ribice boravile na dnu. Jedan od razloga može biti da su se prejele, a neke ribe tako "spavaju". Kada borave blizu površine i hvataju zrak, to može biti posljedica nedovoljne količine kisika u vodi. Lijek koji primjenjujete (Tetra  "Goldmed") je dobar izbor, no ako se ne primjenjuje na pravilan način i ako ne popravite uvjete u akvariju neće imati odgovarajući učinak. Također, prilikom liječenja preporuka je oformiti karantenski akvarij u koji se smještaju oboljele ribice pa se tek nakon izliječenja vraćaju u matični akvarij, a sve u svrhu sprječavanja širenja infekcije.

Savjetujem Vam da se za dodatne informacije obratite kolegama na odjelu akvaristike u Vama najbližoj Pet centar trgovini.