elena-tijan1

Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka


P:
Već sam ranije imo neka pitanja u vezi tigrica pa evo još jedno. Imam četiri para mladih tigrica u prosjeku su stare od godinu do godinu i pol, po zimi su bile u krletci u grijanoj garaži a sada kako je doslo toplije vrijeme su vani u ograđenom prostoru veličine oko 2x2x2.5 m. koji je sa dve strane zatvoren a sa dve strane ja mreža, dva para mi već drugi put sjede na jajima i to po mjesec dana ženka sjedi i na kraju se ništa ne izleže, tako se desilo jesenas pa isto tako sad ponovo, ne znam u čemu je problem, ispada da se bezveze pate a na kraju ništa. Hvala. Romin

O:
Postoji nekoliko mogućih uzroka zašto ne dolazi do izvaljivanja, a to su za početak neoplođena jaja ili smrt embrija. Uzroci neoplođenim jajima te niskom postotku izvaljivanja mladih mogu biti neadekvatna prehrana (npr. manjak kalcija, pretilost), nasljedni čimbenici (parenje u srodstvu), fizički faktori (starost, loša kondicija..), socijalni čimbenici (teritorijalnost) te neadekvatni uvjeti okoline (npr. nagle promjene temperature). Različite infekcije (psitakoza) ili bolesti spolnih organa (ciste, tumori) mogu također dovesti do neplodnosti.


Ženka također može snesti neoplođena jaja prerano odnosno prije negoli ju je mužjak oplodio što može biti posljedica nekog hormonskog poremećaja ili druga mogućnost je da mužjak ima predugačka pera oko kloake koja onemogućavaju oplodnju. Budući da je ovo već drugi put da su snesena jaja neoplođena možda ne bi loše da tigrice odvojite odnosno da im probate zamijeniti partnere ili da eventualno pričekate još neko vrijeme. Adekvatna temperatura i vlaga neophodne su za izvaljivanje mladih pa u slučaju da ženka ne leži redovito na jajima odnosno da je došlo do njihova hlađenja ili dehidracije također će doći do smrti embrija. Moj je savjet da eventualno probate lampirati jaja odnosno osvjetljavati ih pomoću obične baterijske svjetiljke. To možete napraviti već 8. do 12. dana nakon što ženka počne ležati na njima. Na taj ćete način vidjeti da li su jaja uopće oplođena odnosno vidjeti ćete emrij kao malu tamnu točkicu koja se s vremenom povećava te krvne žilice koje prosijavaju ispod površine jaja. Ukoliko pak jaje nije oplođeno onda će svjetlo samo prosijavati kroz ljusku jaja. U slučaju da se navedeni problem i dalje nastavlja onda svakako savjetujem da se za pomoć obratite kolegama na Veterinarskom fakultetu koji su više specijalizirani za ovakvu problematiku.

OZNAKE: