Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Jučer smo stavili našoj 1,5 g. staroj maltezerici Frontline za male pse. Dosta se češala pa smo pomislili da su posrijedi paraziti. Inače stavljamo joj ga redovito, svakih 1 do 1,5 mjesec. Danas se pojavilo crvenilo po trbuhu, u flekama. Je li moguće da je Frontline izazvao takvu reakciju ili je posrijedi nešto ozbiljnije? Inače, alergična je i na sva moguća cjepiva, od Rabikala do Corone! Puno hvala, Ivana

O: Problemi s dlakom i kožom danas su sve češći u pasa. Eritem (crvenilo kože) je jedan od znakova upale kože (dermatitis) koja se javlja kao reakcija organizma na vanjske i unutarnje čimbenike.

Osim eritema, pri dermatitisu se može javiti jaka hiperemija, eksudacija, edem, žarenje - bol - svrbež, stvaranje krastica i drugih promjena na koži. Kožne promjene se razvijaju na onom području kože koje je bilo izvrgnuto djelovanju štetnog čimbenika.

Zatim, preosjetljivost na pojedine sastojke hrane koja se manifestira prvenstveno promjenama na koži, a ponekad i simptomima od strane probavnog sustava. Promjene na koži očituju se svrbežom, crvenilom kože i urtikama (ožaricama) oko ušiju, očiju, na šapama, između prednjih nogu i okolini anusa. Također, atopija ili atopični dermatitis koja je kožni oblik alergijske reakcije u pasa, a nastaje kada preosjetljiv pas dođe u dodir sa alergenima koji su prisutni u okolini (pelud, prašina, trava, grinje i sl.).

Promjene u obliku crvenila kože i svrbeža prisutne su najčešće na koži ispod "pazuha", trbuhu, a kod nekih pasa proces se lokalizira na šapama. No, po učestalosti, alergija na ugriz buhe je najčešća, tako da je vrlo bitno infestaciju buhama držati pod kontrolom jer mogu komplicirati postojeće probleme sa kožom. Jedan ugriz buhe može pokrenuti cijeli niz reakcija kod alergičnih pasa.

Frontline je ektoparazitik kojem je djelatna tvar Fipronil. Fipronil je insekticid/akaricid iz skupine fenilpirazola. Nakuplja se u mastima kože i dlačnim folikulima odakle se kontinuirano otpušta. Preporučljivo je Frontline stavljati na psa svakih 6 tjedana, a kod pasa koji pate od alergijske reakcije na ugriz buhe svaka 4 tjedna. No, ako je pas osjetljiv na insekticide ili alkohol primjena Frontlinea bi se trebala izbjegavati. U pravilu se kod alergičnih pasa na Frontline reakcija javlja na mjestu aplikacije Fronlinea, a vrlo rijeko na drugim dijelovima tijela. U slučaju težih alergijskih reakcija promjene su vidljive poremetnjom općih funkcija organizma.

Kako se iz iznesenog može zaključiti da uočene promjene na koži Vašeg psa ne moraju nužno biti povezane s nanošenjem Frontlinea, preporučujem Vam posjet veterinaru, te kompletan pregled kože i dlake kako bi se mogla postaviti dijagnoza i preporučiti odgovarajuća terapija.

OZNAKE: