Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Odavno se već bavim ribicama, a ni sam do sada nisam znao koliko bih trebao više obratiti pažnju na njih. Kako imam već Sabljonoše, zanima me njihovo odgajanje, ishrana, voda (da li treba ili ne treba dodaviti sol)...
Unaprijed zahvalan, Peđa

O: Sabljonoša ili mačonoša je slatkovodna ribica latinskog naziva Xipophorus helleri. Karakteristična je za ovu vrstu ribice mogućnost promjene spola. Ženke se mogu preobraziti u mužjake, ali mužjaci u ženke ne. Misterij ove promjene spola još nije u potpunosti razriješen.

Sabljonoše su tropske ribice koje potječu iz Južne Amerike. Vrlo su popularne i omiljene ribice zbog jednostavnosti uzgoja te zbog izrazite otpornosti prihvaćaju niz različitih uvjeta u akvariju. Izuzetno su društvene ribice i idealan su izbor za akvaristu početnika. Ženke narastu oko deset centimetara, a mužjaci su oko centimetar duži. Mužjaka krasi velika modificirana podrepna peraja tzv. genopodij, a donji dio repa ima produžetak koji može biti i dužine polovice tijela. Upravo po toj peraji koja podsjeća na mač ili sablju ova je ribica dobila ime. Ženke posjeduju na donjem dijelu trbuha gravidnu točku u obliku crne mrlje. Sabljonoše su živorotke, odnosno rađaju žive mlade. Ženke nose podmladak oko trideset dana. Kad mlađ izađe iz majčinog tijela, samostalna je jer se roditelji o njima ne skrbe, a zaklon pronalazi među akvarijskim biljem. Ženka rađa od 70-80 mladih, a za vrijeme jednoga parenja ženka može imati više od jednoga legla.

Sabljonoše se uglavnom uzgajaju na Dalekom istoku, a druge vrste sabljonoša se uzgajaju i kod specijaliziranih uzgajivača.

Idealna temperatura vode u akvariju iznosi od 22-26 C, pH vrijednost vode mora biti od 6,8-7,5. Osim navedenih parametara važan je i kemijski sastav vode, koji se može provjeriti posebnim testovima. Zato je vrlo važno poznavati sljedeće vrijednosti vode: totalna tvrdoća, karbonatna tvrdoća, pH, količina amonijaka, nitrita i nitrata. Loše vrijednosti uvijek ukazuju na poremećenu biološku ravnotežu akvarija.

Sabljonoše dolaze u nekoliko boja, a najčešće su crna, crvenobijela, crvenoprugasta, zelena, crvena lepršava, crvena.

Ove ribice hrane se raznovrsnom pahuljastom hranom, a prihvaćaju i živu hranu kao što su crveni crvi, ličinke vretenaca, vodenbuhe i sl. Od gotove hrane dolaze u obzir svi oblici: pahuljice, hrustavci, granule, a osim osnovne hrane svojoj ribici u svakodnevnom meniju, možete ponuditi i poslastice. U našim trgovinama u Pet centru u ponudi imamo hranu i poslastice od Nutrafina, Tetre i Sere te JBL-a. Kuhinjsku sol je ponekad korisno dodavati u vodi, ali naravno u malim količinama (na 50 litara velika jušna žlica), jer na taj način omogućavamo ribici uvjete koji su slični onima u prirodi ( živorotke u prirodi žive u boćatim vodama), sol štiti sluz ribicama, a time jačamo i imunološku obranu organizma.

Vodeno bilje ne samo što ukrašava Vaš akvarij, već je važno za biološku ravnotežu akvarija. Vodeno bilje prikuplja nitrate koji zagađuju akvarij te ih koriste za svoju prehranu, ali samo određenu količinu, jer ako količina nitrata prijeđe određenu granicu tolerancije, to šteti čak i biljkama. Vodeno bilje proizvodi i kisik za vrijeme fotosinteze. Ako nemaju dovoljnu količinu svjetla, hrane i ugljičnog dioksida, biljke ne rastu pravilno, a razina kisika u vodi opada. Posljedice su slabiji uvjeti života za ribe i biljke. Odgovarujuća njega za biljke je neophodna. Vodene biljke upijaju hranu kroz lišće i korijenje. Za tu svrhu postoje posebna gnojiva (Tetra Plant) za korijenje i lišće koji se savršeno nadopunjuju. Vrlo je važna hranjiva podloga u akvariju. S jedne strane hrani korijenje biljaka, a s druge služi kao stanište za mikroorganizme koji su ključni za optimalnu biološku ravnotežu. Za tu svrhu koristimo šljunak kojeg je potrebno temeljito oprati prije stavljanja u akvarij. Najidealniji je šljunak veličine 1-3 milimetra ili 3-6 milimetara. No sam šljunak nije hranjiv za biljke pa stoga je neophodno dodati koncentriranu hranjivu podlogu Tetra Plant Complete Substrate koja sadrži minerale, oligoelemente (željezo), hranjive tvari i prirodni treset sa velikim udjelom humusa.

Nadam se da sam Vam pomogla i da će Vaše ribice biti zadovoljne i sretne.