Odgovara:
Ivan Marić, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Zanima me kolika bi trebala biti optimalna i minimalna veličina krletke za nimfu i što bi sve ona trebala imati u krletci? Hvala,
Igor

O: Nimfe (lat. Nymphicus Hollandicus), papige su porjeklom iz Australije, gdje žive u jatima od više stotina ptica. Prirodna boja im je siva sa žutim licem i kukmom i s narančastim oznakama na obrazima.  Nimfe su vrlo inteligentne i zabavne ptice, koje zahtjevaju dosta pažnje, a mogu naučiti izvoditi razne trikove, oponašati zvukove, pa čak i govoriti.

Izrazito su društvene ptice, pa ako nemate dovoljno vremena preko dana da se posvetite ptici bilo bi bolje da ih ne držite same, već uvijek u paru. Uz pravilnu prehranu i njegu ptice u domovima mogu živjeti oko 20-tak godina, a poznati su primjerci koji su živjeli i preko trideset godina.

U prirodi nimfe žive nomadskim životom, veći dio dana provode u potrazi za hranom, tako da im treba osigurati dovoljno velik kavez za dnevnu aktivnost.

Dimenzije koje se preporučuju za jednu pticu su 60cm dužine i 60cm visine te minimalno 45cm dubine. Što veći kavez osigurate za pticu to će se vaša nimfa u njemu bolje osjećati. Iznimno ako ptica veći dio dana provodi van kaveza i kavez služi samo kao mjesto za spavanje može poslužiti i kavez nešto manjih dimenzija.

Kvadratasti kavezi su se pokazali boljim izborom za nimfe nego okrugli,  jer iskustva uzgajivača govore da se ptice u njima bolje osjećaju. Nimfe su vrlo znatiželjne ptice, sklone istraživanju i isprobavanju kljunom, pa je neophodno da kavez bude od materijala otpornog na grickanje kljunom.

U kavez je potrebno staviti barem tri prečke, po mogućnosti različite debljine te da nisu postavljene sve vodoravno, nego i ukoso. Idealno bi bilo da budu od neobrađenog drveta a plastične treba izbjegavati.

U Pet centru možete naći veliki izbor igračaka, od zvonaca, ljestvi, ljuljački, pa ako je vaša ptica odmalena naviknuta na igračke, onda će vrlo rado prihvaćati nove.

Pratite ponašanje vaše ptice, da li pokazuje interes prema ponuđenoj igrački. Ako je ptica potpuno nezainteresirana, ponudite joj neku novu igračku kako svoju urođenu znatiželju ne bi usmjerila na predmete na koje vi to ne želite.

OZNAKE: