Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam dva hrčka, ne znam koje su vrste. Jedan je skroz smeđi i kratke dlake, dok drugi ima dužu dlaku i bijelo-siv je. Iimam ih svega 3 dana, stavila sam ih u akvarij dimenzija 40x30 cm, a dubok je 19 cm. Unutra sam stavila kotač i posudicu za hranu, dosta piljevine da se igraju i zavlače. Zanima me što bih im još mogla staviti unutra i da li da im uzmem neki veći kavez da se mogu da se pentrati, da bi bili sretni. Unaprijed hvala, Maja

O: Kao kućni ljubimci najčešće se drže sirijski i kineski hrčak. Hrčci su glodavci, srodnici miševa.

Sirijski hrčak ili Mesocricetus Auratus, porijeklom je iz Sirije, a još se naziva i Zlatni hrčak. Ova vrsta hrčka dolazi u nekoliko varijacija boja. U prirodi originalna boja je zlatna, a u pet shopovima se može vidjeti u kombinaciji smeđe, svijetle ili tamnije s bijelom bojom, bež u kombinaciji s bijelom i crnom u kombinaciji sa bijelom. Nadalje, plava, boja cimeta, tamno siva, srebrena, a moguća je i varijanta sa smeđom, bijelom i crnom bojom (trobojni). S donje strane tijela dlaka je svjetlija. Dužina dlake također je različita, pa postoje kratkodlaki, dugodlaki, a i sirijski hrčak bez dlake. Ovo su kućni ljubimci koji su vrlo umiljati i društveni. Veličina koju postignu kao odrasle jedinke je između 10-15 cm, a težina 150-200 grama. Imaju vrlo mali rep i nemaju gotovo nikakav miris. Kratkog su životnog vijeka koji iznosi oko 2,5 godine.

Kineski hrčak potječe iz Mongolije i sjeverne Kine. Muški su primjerci veći od ženki. Veličine su 10 centimetara, a životni vijek im je 2-3 godine. Najčešće dolazi u crno-sivoj boji sa svijetlijim nijansama ili bijelim sa donje strane tijela. Hrčci imaju sa strane u području obraza tzv. vrećice, što je zapravo koža koja se može proširiti, a služi im za skupljanje hrane i na taj način je transportiraju do nastambe. Hrčci su noćne životinje, odnosno danju spavaju, a noću su aktivni.

Za smještaj koriste se specijalni kavezi, koji moraju biti dovoljno veliki, kako bi se hrčak osjećao što udobnije. Postoji nekoliko vrsta kaveza. Najpraktičniji je kavez sa plastičnom dnom i metalnim rešetkama sa strane. Takvi kavezi su puno prozračniji od onih koji su u cjelosti plastični. Osim takvih kaveza možete koristiti i stakleni, za što može poslužiti akvarij, ali njegov je nedostatak što je relativno težak. Svakako svojim ljubimcima omogućite veći kavez od ovoga koji sada imate. Na dno kaveza stavlja se stelja od piljevine, hablovinja ili sijena. Na taj način će se upiti mokraća, a služi im i za formiranje "gnijezda" u kojem će spremati hranu i spavati. Kavez se treba čistiti barem jedanput na tjedan, a kompletna dezinfekcija je preporučljiva svakih 2-3 mjeseca. U kavez možete smjestiti kućicu u kojoj će se oni odmarati i spavati. Osim kućice i vrtuljka, možete smjestiti tzv. tunele koji predstavljaju pravi mali raj za hrčke. Svakako stavite pojilicu, a najbolje su one zatvorenog tipa sa metalnom kuglicom, koju hrčak sa jezikom pomakne i voda počinje kapati, na taj način ćete izbjeći proljevanje vode po kavezu. Posuda za hranu je obavezna, a pošto imate tri hrčka možete staviti i dvije posude. Kako bi nesmetano trošili zube, koji kod njih su bez korijena i rastu čitav život, stavite u kavez i mineralni kamen, koji je i dobar izvor minerala ili specijalne grančice za glodanje.

U jedan kut kaveza preporučljivo je staviti plastičnu posudu, tzv. wc s pijeskom specijalno za hrčke, u kojem će obavljati nuždu. Svaki dan treba biti dostupna svježa voda, koju je uputno mijenjati i više puta dnevno u ljetnim mjesecima. Osnovna hrana je zrnata hrana za hrčke, a treba im ponuditi i voće i povrće. S vremena na vrijeme nagradite ih poslasticama za male glodavce.

Kavez mora biti smješten u prozračnoj prostoriji, ali nikako na direktno sunčevo svijetlo ili propuh.

Kako je jedan Vaš ljubimac duže dlake, preporučam da ga redovito četkate, kako bi uklonili ostatke piljevine na dlaci i koži. Kupanje nije preporučljivo.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti veterinarima u Pet Centru.