Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Koje je uvjete potrebno osigurati za gustera basiliska?
Hvala,
Goran

O: Basilisk je gušter kojem je prirodno stanište Guatemala, Kostarika i Kolumbija. Karakterističan je po sposobnosti da trči po vodi, zbog čega ga u svijetu zovu i Kristov gušter. Tu sposobnost ima zbog posebne građe svojih nogu.

Kada nogom dodirne površinu vode, ispod vode se stvori zračni mjehur, a budući da basilisk brzo pokreće noge, taj se mjehur ne stigne raspršiti prije nego što napravi sljedeći korak.

Dvije vrste basiliska nudimo u našim centrima: smeđi basilisk (Basuiliscus vittatus) i Zeleni bazilisk (Basiliscus plumifrons).

Basilisk se hrani cvrčcima, crvima, voćem (sitno nasjeckane banane, smokve, grožđe). Minimalna veličina terarija mora biti 120 cm dužine, 50 cm širine i 100 cm visine. Temperatura u terariju mora varirati danju 27-32 stupnja celzijusa, a noću 23-24 stupnja celzijusa. Stalnu minimalnu temperaturu u terariju osigurat ćete podnim grijačem, a žaruljom za sunčanje (Day glo) osigurat ćete mjesto koje je puno toplije, pa će gušter udaljavajući se ili približavajući žarulji regulirati svoju tjelesnu temperaturu, koja je u cijelosti ovisna o okolini kao i kod svih hladnokrvnih životinja.

Obavezna je stalna rasvjeta koja emitira širok spektar UVA i UVB zraka, frekvencija prilagođenih za guštere vlažnih šuma (Repti-glo 2.0.). Vlaga u terariju treba biti 75-80%, a postiže se dnevnim prskanjem vodom obogaćenom mineralima za gmazove (Elektrod3ize i dr.) ili postavljanjem terarijskog slapa, koji će osim što će vlažiti terarij stimulirati gmaza na prirodno vladanje kod pijenja vode i onemogućiti defeciranje u vodu za piće. Svakako je, ako i osigurate slapnu pojilicu, potrebna plitka i široka posuda za vodu u kojoj se gušter može namakati, osobito pred presvlačenje. Vodu treba često mijenjati jer gušteri često obavljaju nuždu prilikom kupanja. Dobro je postaviti i posudu za crve, te eventualno hranilicu za cvrčke. Terarijska podloga mora biti prilagođena održavanju atmosfere vlažnom (Forrest bark i sl.). Umjetno bilje (jer su određene biljke otrovne za njih, pa je ovo najsigurnije riješenje) i grane će poslužiti za penjanje Vašem gušteru, te mu osigurati vrlo važan prostor za skrivanje.

Što je terarij veći, to su bolji životni uvjeti za guštera.