Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Dobila sam dvije crvenouhe kornjače koje sam stavila u akvarij od 40 litara. Akvarij je vodom napunjen više od pola, ali ima kamen gdje kornjače mogu izaći na suho. Imaju grijač i umjetne biljke, ali me zanima da li im je to možda previše vode? Naime, uopće ih nisam vidjela da idu na kamen, stalno su na dnu akvarija, malo plivaju, dođu do površine, gurnu glavu van i ponovno se zavlače pod kamen. Nisam nikad imala kornjače pa me zanima da li je u redu da imaju tako puno vode i tako veliki akvarij? Molim Vas da mi pomognete savjetom. 
Unaprijed se zahvaljujem,
Tanja

O: Nemoguće je imati preveliki akvaterarij za kornjače. Možete imati premali prostor i premalu količinu vode u akvaterariju. Minimalna dubina vode iznosi otprilike tri do četiri debljine kornjačina oklopa. Bitno je kornjači omogućiti slobodno plivanje i suhi dio u akvaterariju na koji će moći lako izaći i odmoriti se.

U akvaterariju je bitno osigurati slijedeće uvjete:
Temperatura vode bi trebala biti najmanje 25 - 26°C, što ćete postići ukoliko imate grijač (gmazovi su hladnokrvne životinje i neophodna im je toplina iz okoline da bi mogli normalno i zdravo živjeti ).
Osim temeperature važno je osvijetljenje, koje mora imati UV spektar zračenja i to UVA i UVB. Na ovaj način imitiramo sunčevo svijetlo, koje je potrebno da bi se odvijala normalna sinteza vitamina D3 u organizmu, što je moguće samo uz UV zračenje te na taj način omogućila resorpcija kalcija u kosti i oklop.

Prehrana je isto vrlo bitna, nije poželjno kornjače hraniti jednolično.

Obogačivanje hrane vitaminima je poželjno, također je za preporučiti da u prehranu uvedete sirovo meso barem dva puta tjedno (piletina,riba,jetrica...). Na ponašanje kornjača ne možete utjecati, pogotovo na to koliko će vremena provesti na suhom ili u vodi.