petra franko


Odgovara:
Petra Franko Bartoniček, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam Malog Aleksandra. Stavio bih mu kadicu za kupanje s magnetom u kavez jer kljunom prevrće običnu posudu, pa me zanima ima li magnet štetnih utjecaja na pticu.
Puno hvala. Mario

O: U znanstvenoj literaturi se navodi pojam magnetorecepcije u ptica, odnosno današnja saznanja kažu da se ptice selice koriste magnetnimm polovima Zemlje kako bi se orijentirale i selile iz toplijih u hladnije krajeve i obrnuto.Istraživanja su posebice rađena na gloubovima kod kojih se primjetilo da određene regije u mozgu (kao što su hippocampus, dorzalni talamus, vestibularni nukleusi te vizualni hiperpallium) pokazuju posebnu aktivnost kad je u pitanju orijentacija i magnetske sile.

 

Nažalost nisu mi dostupne detaljnije informacije kada su u pitanju ptice kućni ljubimci pa tako ni odgovor na pitanje kako magnet koji bi bio konstantno prisutan u krletki ptice može utjecati na zdravlje ptice.

 

Magnet kojeg biste Vi koristili posjeduje daleko manja svojstva magnetskih sila i manje magnetno polje pa time logično i sam utjecaj nije toliko jak u odnosu na  Zemljine prirodne magnetske polove, no u svakom slučaju, ako je ikako moguće, savjetujem da ipak izbjegnete korištenje magneta je opreza nikad dosta.

 

OZNAKE: