Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Može li jednodnevna terapija antibioticima utjecati na krvnu sliku psa? Naime, jutros je pas primio injekciju antibiotika Enroxil i Efloran, a veterinar će sutra izvaditi krv zbog analize leukocita (sumnja na upalni proces maternice). Ženka (basset) ima 11 mj. i i još se nije tjerala, ali ima iscjedak iz rodnice svijetle boje. Dražen

O: Ovisno o brzini resorpcije samog lijeka, odnosno antibiotika, kao i samom metabolizmu te cjelokupnom stanju životinjina organizma, antibiotik može i za jedan dan izmijeniti i/ili "prikriti" određene parametre koji bi se možda vidjeli iz krvne slike da pas nije dobio antibiotik.

Naime, antibiotici su farmakološki agensi koji mogu potpuno uništiti patogene mikroorganizme ili zaustaviti njihov rast ili razmnožavanje bez pričinjavanja značajnije štete organizmu domaćinu. Antibiotici predstavljaju značajnu skupinu lijekova, koja je promijenila tijek i ishod velike većine infekcija. Djeluju isključivo na bakterije, gram pozitivne i gram negativne, a nemaju nikakvog utjecaja na viruse.

Enroxil ("Krka") je antibakterijski lijek za sustavnu primjenu. Djelatna tvar ovog preparata je enrofloksacin. Već u vrlo malim koncentracijama djeluje baktericidno protiv mnogih vrsta gram-pozitivnih i gram-negativnih bakterija, a djeluje i mikoplazmocidno.

Efloran je također antibakterijski lijek koji je po svom sastavu metronidazol. To je sintetski nitroimidazol, učinkovit protiv gram-pozitivnih i gram-negativnih anaerobnih bakterija i protiv praživotinja. Mehanizam djelovanja metronidazola nije potpuno jasan, no smatra se da sprečava sintezu DNK. Djeluje baktericidno.

U svakom slučaju, smatram kako se konačna dijagnoza ne bi smjela temeljiti samo na jednom rađenoj krvnoj slici, već se ona mora pratiti periodično (prije, tijekom i nakon liječenja).

Što se tiče iscjetka iz rodnice, također Vam savjetujem da, u dogovoru s Vašim veterinarom, napravite sve potrebne pretrage kako bi se došlo do konačne dijagnoze (iscjedak može biti fiziološki ili patološki) te da se, ukoliko bude potrebno, i odredi adekvatna terapija.

OZNAKE: