Odgovara:
Ivan Marić, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam jedno pitanje: u čemu je razlika između ampule Frontline i Advantix te u čemu je razlika između ampula i ogrlica?
Hvala, Ivan

O: Advantix je insekticid, akaricid i repelent koji sadži kombinaciju ektoparaziticida imidakloprida i permetrina. Koristi se za suzbijanje i sprječavanje infestacije pasa buhama i krpeljima, a djeluje i kao repelent na komarce i papatače. Posredno smanjuje mogućnost prijenosa bolesti posredovanih krpeljima, komarcima i papatačima i pomaže u liječenju alergijskog dermatitisa uzrokovanog buhama.

Nakon jednokratne primjene spriječena je infestacija psa krpeljima i buhama kroz narednih mjesec dana.

Frontline je insekticid, akaricid koji sadrži ektoparaziticid fipronil. Koristi se za suzbijanje i sprječavanje infestacije pasa buhama, krpeljima, ušima i paušima. Posredno smanjuje mogućnost prijenosa bolesti posredovanih krpeljima i pomaže u liječenju alergijskog dermatitisa uzrokovanog buhama. Nakon jednokratne primjene sprječena je infestacija psa krpeljima kroz narednih mjesec dana, a buhama do 5 tjedana.

Preporuka je proizvođača da se životinja ne kupa dva dana prije i poslije primjene preparata.

Frontline i Advantix su spot-on pripravci koji se primjenjuju nakapavanjem na kožu tretirane životinje. Razlikuju se po vrsti djelatne tvari odnosno antiparazitiku i prema principu njegovog djelovanja na parazita. Osim na krpelje i buhe, Frontline djeluje i na uši i pauši dok Advantix djeluje na buhe, krpelje, komarce i papateče.

Frontline je kontaktni antiparazitik, što znači da djeluje na parazita kada parazit dođe u kontakt s Frontlinom na koži i dlaci psa, dok Advantix ima i repelentni učinak što znači da tjera nametnike i sprječava ih da se "zakače" na životinju.

Preporuka je proizvođača da se životinja ne smoči 2 dana prije i nakon tretmana s Frontline-om dok proizvođač Advantixa (Bayer) ne navodi vremenske preporuke po pitanju kupanja prije i nakon tretmana Advantixom. Moja preporuka je da se životinja ipak ne kupa neko vrijeme nakon tretmana, dok se preparat ne raspodjeli po cijeloj koži i dlaci.

Antiparazitne ogrlice razlikuju se također po sastavu i principu djelovanja. Kod nekih djelatna tvar je antiparazitik koji uništava nametnike na životinji, a kod drugih su to razna eterična ulja koja "tjeraju nametnike" od životinje.

Kiltix ogrlice sadrže dvije djelatne tvari: flumetrin i propoksur koje kod nametnika remete prijenos impulsa što urokuje njihovu paralizu i uginuće. Nakon otpuštanja iz ovratnika dijelatne tvari se raspodijele po dlaci psa i djeluju prolongirano protiv buha i krpelja.

Buhe i krpelji počinju ugibati nakon 24 sata, a zaštita traje do 7 mjeseci.

Ogrlice se mogu koristiti kod pasa starijih od 12 tjedana.

Vitakraft ogrlica kao dijelatnu tvar sadrži antiparazitik dimpylat. Ne smije se upotrebljavati kod štenaca, a preporuka proizvođača je da se ogrlica zamijeni novom nakon 5 mjeseci.

Biljna ogrlica marke Trixie sadrži esencijalna ulja aromatičnog bilja koja svojim mirisom tjeraju nametnike. Preporuka je proizvođača da se ogrlica zamijeni novom nakon 3 mjeseca.

OZNAKE: