Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imamo bischona od 8 mjeseci i zadnjih 2 mjeseca ga učimo naredbama poput "sjedi", "lezi", "stop" i sl. Sve je uspio svladati, osim naredbe "daj šapu". Čini se kao da uzaludno pokušavamo, ne vidimo nikakvog napretka. Samo spusti uši i i okrene glavu na tu naredbu. Možete li nam odgovoriti da li je prerano za takvu vrstu treniranja i možda dati poneki savjet vezano uz treniranje? Hvala! Belma

O: Trening psa treba biti zadovoljstvo, kako za vlasnika tako i za psa.

Izaberite neko mirno mjesto, na kojem Vas neće ništa ometati tijekom vježbi.

Kod pasa je vrijeme koncentracije puno kraće nego kod ljudi. Trenirajte Vašeg psa najdulje 15 minuta, dva puta dnevno. Ako primjetite da se teško koncentrira, treba taj dan treba malo usporiti.

Najpovoljnije vrijeme za trening je kad je pas gladan. Tada je mentalno budan i najbolje reagira na nagrade. Trening uvijek završite s nečim što psu izaziva ugodu i što voli raditi.

Nakon što pas svlada komandu u kući, izaberite neko mirno mjesto vani i ponovite ih.

Trenirati treba uvijek jedna osoba u kući, no kada savlada vježbu mogu se uključiti i drugi ukućani.

Psa ćete naučiti da pruži šapu tako da ćete sjesti na pod, čučnuti tako da Vam je pas s Vaše lijeve strane i dati mu naredbu "sjedi". Lijevom rukom držite psa za ogrlicu, a u desnu stavite nagradu i pružite ju ispred njega na pod ispred njegove šape. Lijevom rukom kojom ga držite za ogrlicu, spriječavate ga da legne kada osjeti miris poslastice u drugoj ruci. Kada pas podigne šapu, stavite ruku s nagradom ispod nje i lagano je odignite od poda. Cijelo vrijeme dok je šapa na našoj ruci, polagano je dižite, dok je sasvim ne podignete od poda, uz naredbu "šapa". Zatim psa nagradite. Ponavljajte naredbu.

Ovo je osnova za sve kasnije vježbe sa šapom, uključujući "daj šapu".

Sretno!

OZNAKE: