Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam kujicu maltezera, staru 2 g. i 9 mj. i kod nje je nastao problem mokrenja. To se prvi put dogodilo poslije jednog šišanja prije 6 mjeseci, bila je na šišanju i valjda je doživjela nekakav stres. Napominjem da je prje toga jednom bila na šišanju kod drugog frizera i bilo je sve u redu, no nakon ovog, čim smo došli kući otišla je spavati na svoje mjesto i nakon nekog vremena digla se mokra na onoj strani na kojoj je ležala. To se ponovilo taj dan još jednom, a i inače je bila drugačija nakon tog šišanja, kao da je bila utučena i neraspoložena, a inače je jako vesela. I nakon par dana se opet dogodilo isto te se ponavljalo svakih desetak dana do  prije  mjesec i pol.  No, u proteklih mjesec do dva,  to  je  postalo

svakodnevno, i po dva do tri puta dnevno. Počela sam je izvoditi po 5-6 puta van, ali se isto popiški bar jednom, najčešće noću. Bili smo kod veterinara i dao je D.A.P. Zatim je dao i antibiotik, u slučaju upale mjehura. Deset dana je bilo ok, da bi onda sve opet bilo isto, tj. svaki dan se popiši bar jednom po sebi dok spava. Ponovno smo otišli veterinaru, koji ju je pregledao ultrazvukom i rekao da ima upalu mjehura i dao je opet antibiotik, ovaj put jači. Terapija je trajala sedam dana, a ona je i dalje piškila isto. Terapija antibioticima je nastavljena još sedam dana i opet ništa bolje. Ultrazvuk je pokazao da nema više upalu, a ona i dalje tako piški u snu po sebi. I sada najnovije, iz mokraće joj je radio analizu na trakicu i tu je pokazalo da ima šećer u mokraći i to maksimalno koliko trakica može pokazati. Zatim je rekao da za dva dana opet donesem urin, ali da ne jede 15 sati i tako sam napravila i opet je imala isti šećer. I još joj je izvadio krv pa sam ja kod kuće na aparatiću za mjerenje šećera izmjerila i nije bio povišen šećer. I sada, kako to u urinu ima šećer, a u krvi nema? I onda nam je veterinar preporučio dijetnu hranu za dijabetičare i sterilizirane, Hill's "w/d". Ona je sterilizirana prije godinu i dva mjeseca te nije bilo nikakvih problema do tog šišanja. Da li mi vi možete možda reći, na osnovu ovoga, što bi to moglo biti kod mog psa i da li je možda u pitanju šećer ili inkontinencija? Njen veterinar govori i ovo i ono i ne znam više što da radim, a problem je još uvijek tu. Molim vas vaše mišljenje i savjet.
Srdačan pozdrav, Slavica

O: Urinarna inkontinencija je gubitak kontrole nad mokrenjem. Najčešće je riječ o poremetnji zadržavanja urina u mokraćnom mjehuru zbog poremećaja u mehanizmu mokraćne cijevi ili anatomske strukture. Djelomičan začep izlaza i drugi uzroci rastezanja mokraćnog mjehura također mogu biti uzrok.

Zahvaćeni sustavi su bubrežni i mokraćni, živčani te koža zbog dermatitisa izazvanog iritacijom urina.

Javlja se u mladih i srednje starih kastriranih kuja, također opaženo u mladih kujica i rjeđe kastriranih pasa.

Uzroci urinarne inkontinencije mogu biti različiti.

Neurološki uzroci se javljaju kod ozljede križnih kralježaka, perifernih živaca.

Kada postoji problem u uretri, koja vodi mokraću iz mokraćnog mjehura, uzroci su prirođena hipoplazija uretre (mokraćnice), stečena uretralna inkompetencija (na primjer zbog reproduktivnih hormona), upala mokraćnog sustava, a kod mužjaka i bolesti prostate i operacije prostate. Ukoliko je prisutna poliurija (povećano uzimanje tekućine), ona može pojačati inkontinenciju i voditi u nocturiu (noćno mokrenje). Psi s poremetnjom u uretri pokazuju tipično povremene pojave inkontinencije koje se zapažaju najčešće po noći ili kada životinje spavaju. Pregledom nalazimo samo mali mokraćni mjehur bez drugih znakova.

Kliničkim pregledom možemo naći i bolnost u slabinsko-križnom području ili slabost stražnjih ekstremiteta koji mogu uzrokovati inkontinenciju.

Hematološkom pretragom možemo dobiti nalaz karakterističan za pacijente koji mokre velike količine mokraće (hipernatrijemija) ili piju povećane količine vode (hiponatrijemija), zatim povećane biokemijskom pretragom enzime jetre zbog poremetnje rada nadbubrežne žlijezde, štitnjače, hiperglikemiju kod diabetesa mellitusa, te stanje bubrega...

U kastriranih kujica može se javiti inkontinencija vezana uz estrogen. Iz nekog razloga, mokraćni mjehur treba određenu dozu estrogena da održi svoj tonus. Kod tog stanja kujama često curi urin kada spavaju ili se odmaraju. Terapija se provodi estrogenom u tabletama. No, češće se koristi fenilpropanalamin (Propalin) o kojem je pisala kolegica Zdravka Rumiha, dr. vet. med. ovdje.

Glikozurija (pojava glukoze u mokraći) može se javiti i bez hiperglikemije (povećane koncentracije glukoze u krvi) kod poremećene reapsorpcije u tubulima bubrega.

Za liječenje upale mokraćnog mjehura potrebno je ponekad i više od dva tjedna. Detaljnije informacije o ovoj temi možete pročitati ovdje.

Vrlo je važno otkriti primarni uzrok inkontinencije Vašeg psa pa Vas upućujem na Kliniku za internu Veterinarskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu. Moguće je da se slučajno poklopilo početak simptoma sa šišanjem ili je ono djelovalo kao stres na psića pa je potaknulo razvoj bolesti.

Poremetnje mokrenja na psihogenoj bazi mogu se početi ustanovljavati tek kada su svi organski uzroci eliminirani.

Zbog razloga što pas ne može noću izdržati da se ne pomokri možda bi bilo dobro joj u neki kutak stavite pelenu (jednokratnu prostirku), gdje bi to mogla obaviti i preko noći. Također, trebalo bi je i češće izvesti van ili zadnju šetnju obaviti što kasnije navečer.

OZNAKE: