Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Da li se tarantule mogu držati u terariju djelomično izrađenom od drva jele i smreke? Kojim lakom se mogu premazati drveni dijelovi u terariju? Nikola

O: Terarij 30x30x20 cm je adekvatan za paukove koji žive na tlu, veličine 6-8 cm. Ako je terarij prevelik, veće su šanse da će uloviti plijen i da će pauk pasti i ozlijediti se ako je terarij viši od 40 cm. Potrebno im je omogućiti zaklon od kamena, pluta ili kore za sakrivanje.

 Ponekad se penju pa postoji opasnost da padnu i ozlijede se na kaktus ako ga imamo u terariju.

Terarij se grije tijekom dana 24-27°C, ali pauci koji se zakapaju drže se na nešto nižoj temperaturi, oko 20-24°C. Noćna temperatura je oko 20°C (minimum 15°C). Ne stavlja se podno grijanje jer je to neprirodno i isušuje podlogu. Vlaga mora biti 60-80 %. Jedan dio terarija se redovito prska, nikada direktno u mrežu koju je pauk napravio niti direktno u njega.

Svježi kompost sa ostacima herbicida je štetan za paukove.

Ljepljene plutene ploče sadrže supstance tosične za paukove, a novonbavljene biljke često sadrže insekticide.

Kod odabira terarija prvo se mora točno educirati o kakvoj se vrsti radi i u kojim uvjetima živi (podaci su dostupni u knjigama, na web stranicama..). 

Naime, arborealne tarantule, vrste koje žive na drveću zahtijevaju visoke terarije jer one rijetko silaze na tlo pa je važnija visina nego širina terarija, dok je za terestrijalne vrste koje žive na tlu važno da nije previsok. Mali pauci mogu se držati u malim plastičnim kutijicama (veličina kutije 2-3x veličine raspona nogu pauka), veći u plastičnim transporterima i staklenim terarijima koji imaju otvor odozgo (za terestrijalne pauke) ili sa strane (arborealni pauci).

Bitno je da terarij bude barem dva do tri puta duži i barem dva do tri puta širi nego što je raspon nogu tarantule.

Na tržištu postoji velik broj veličina i tipova terarija, ali također je moguće napraviti svoj vlastiti terarij. Većina ih izrađuje od stakla koje je teže izgrebati, ali su i teži.

Terarij od drva bi mogao biti i veći i prostraniji, što nam u ovom slučaju ne treba, te se teže održava i kraće traje. Staklo je lakše dezinficirati i oprati od drva. Također, jela i smreka se ne preporučaju jer ispuštaju smolu te imaju miris koji može nadraživati dišni sustav. Također, nije poželjno lakirati površinu drva ili ako ga lakirate npr. ako je drvo iverica onda duže traje, da budete sigurni da se dobro prozračio prije upotrebe. No iverica ne traje dugo i lak zna brzo popucati.