Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Molim Vas da mi pomognete. Imam zlatnu ribicu staru 16 godina (toliko je dugo kod mene). Živi sama u velikom akvariju od 20 litara. Prije 4 dana se jako napuhala, oči izbuljila i okrenula se naopačke. Toliko ima volju za kretanjem, ali jednostavno ne može pa je jako izderala tu leđnu stranu. Kupila sam joj od JBL Ektol fluid jer sam na vašoj stranici pročitala da se tako postupa u sličnim slučajevima. Za sada ne reagira, ali smo je okrenuli na pravu stranu. Čim pokuša plivati okreće se i pada na leđa. Da li je u pitanju starost, bolest ili nešto treće? Žao mi je gledati kako se pati. Unaprijed zahvaljujem!
Zvjezdana

O: Promjene koje ste opisali vjerojatno su nastale kao posljedica upale zračnog mjehura vaše ribe. U takvim slučajevima, zbog umnažanja bakterija dolazi do pojačanog stvaranja plinova, te riba ne može kontrolirano plivati.

Koliko je meni poznato, na žalost ne postoji terapija za uspješno liječenje ove bolesti. Svakako još pokušajte tretmanom JBL Ektol fluidom jer je jedno od najefikasnijih preparata protiv bakterijskih i ostalih oboljenja akvarijskih riba.