Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Poštovani, unazad nekoliko dana mom psu, Papillonu starom godinu dana, u jednom kutu usana se pojavila ranica, nešto nalik na herpes. Danas sam pod rukom osjetila da se ista takva pojavljuje i na drugoj strani usana. Ta ga ranica svrbi, pa se češe i na taj način je otkine. Nakon toga pojavi se nova. Pas se inače normalno ponaša, izuzetno je veseo i razigran. Hranimo ga Royal Canin hranom. Možete li mi reći o čemu se radi i da li trebam neku terapiju za njega?
Puno Vam hvala! Željka

O: Promjene koje opisujete mogu biti različite etiologije.

Jedan od uzroka može biti već i učestali mehanički podražaj kuta usana. Stoga obratite pozornost na način kako životinja uzima hranu, odnosno kako žvače različite igračke, "raskove" ili nejestive predmete.

Upala usana u pasa može biti posljedica infekcije koja se proširila iz usne šupljine, parazitarnih i gljivičnih infekcija, kao i autoimunih bolesti kože. Po toku takva upalna stanja mogu biti akutna i kronična, a manifestiraju se svrbežom, bolom i oteklinom. Ukoliko pas češe takva mjesta, pogoršava promarnu bolest.

Eozinofilni granuloma kompleks u pasa karakteriziraju promjene u obliku nodula ili plaka, a lezije se javljaju u usnoj šupljini, na usnama ili na bilo kojem dijelu kože. Uzrok ovom oboljenju često je nepoznat.

Vašeg ljubimca svakako odvedite na veterinarski pregled kako biste, po točno postavljenoj dijegnozi, započeli s terapijom.

OZNAKE: