Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam 2 kornjače koje sam dobila tek jučer od susjede. Zanima me samo jedno, a to je upala uha kod vodenih kornjača. Jedna od njih ima upalu uha samo na jednoj strani, a to je lijeva, pa me zanima da li trebam hitno ići kod veterinara i koliko bi me otprilike koštalo? Tea

O: O upali uha u kornjača pisala je Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med. ovdje. S obzirom da upala uha u kornjača može ozbiljno narušiti zdravstveno stanje kornjače, savjetujem Vam da što prije posjetite veterinara koji će Vam preporučiti odgovarajuću terapiju.

Što se tiče cijena pregleda i terapije, na žalost, nemam informaciju te ćete se morati raspitati direktno u veterinarskoj ambulanti.

Uvjeti u kojima kornjača živi u terariju najčešće su uzrok različitih stanja i oboljenja. Temperatura vode u terariju trebala bi biti 25-26°C. Provjerite kolika je zaista temperatura vode, a ukoliko ga još nemate, svakako postavite termometar u vodu, kako biste kontrolirali temperaturu vode.  

Kornjače se vole sunčati, a na taj način osiguravaju i sintezu vitamina D3 koji sudjeluje u metabolizmu i resorpciji, odnosno transportu kalcija do skeleta i oklopa. U zatočeništvu je zato potrebno obavezno u terarij postaviti adekvatno UV osvjetljenje s punim spektrom, odnosno UVA i UVB zrakama. Koriste se specijalne lampe, dužine i jačine s obzirom na veličinu terarija. Ukoliko nemate takvo osvjetljenje, savjetujem - ukoliko ste u mogućnosti - da ga što prije postavite u akvaterarij. Ne pokušavajte kornjaču stavljati pored prozora kako bi "uhvatila" malo sunca jer staklo propušta samo dio spektra, što nije nikako dovoljno, a propuh vrlo brzo dovodi do problema s dišnim sustavom, od kojih se najčešće javlja upala pluća.
 
Osim osvjetljenja, važna je i pravilna prehrana, koja će podmiriti potrebe organizma za hranjivim tvarima i kalcijem, te ostalim mineralima. Ove kornjačice su svejedi, a primarna hrana je hrana animalnog podrijetla. Komercijalna hrana koja dolazi na tržište u obliku račića, briketića i slično, nije dostatna da bi organizam koji je u rastu i razvoju dobio dovoljno proteina, masti, ugljikohidrata, vitamina i minerala. Savjetujem obavezno uvođenje u prehranu sirovog bijelog pilećeg mesa, mljevene junetine i teletine, pileća jetrica, ribu, a možete dodavati i sitno sjeckanu salatu i mrkvu.