Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam perzijsku mačku, staru 10 mjeseci. Kada sam je kupila, prije 4 mjeseca, odvela sam je na pregled i veterinarka mi je rekla da je mačka imala upalu uha koja je već prošla i da ga treba čistiti kamilicom. Tako sam postupila, uho se oporavilo, međutim ubrzo se ta upala povratila, zahvatila oba uha. Veterinarka mi je rekla da postupim kao i prvi put. Čitala sam o tome na vašoj stranici i zabrinuta sam, obzirom koje su posljedice moguće. Pogotovo jer u zadnje vrijeme, osim mirisa iz uha kao i "smole", prilikom macinog mahanja glavom ili češanja po ušima čuje se čudan zvuk, kao da ima vode u njima.
Vanja

O: Kada govorimo o upali uha, najčešće ustvari govorimo o upali vanjskog zvukovoda, iako, rjeđe, upalni proces može zahvatiti i dublje strukture uha.

Znaci koji nam govore da se radi o problemima sa uhom su karakteristični: češanje ili trljanje ušiju ili glave, iscjedak iz uha, crvenilo ili otečenje ušnog kanala, tresenje glavom, neugodan miris.

Najčešći primarni uzročnici upale uha u mačaka su ušni paraziti. i to grinje Otodectes cynotis. One su zajedničke mačkama, psima, kunićima, hrčcima i miševima, što je bitno kod suzbijanja bolesti jer  u slučaju da u kući egzistiraju skupa neki od ovih kućnih ljubimaca, nužno ih je sve tretirati, s obzirom da su grinje kontagiozne i lako se prenose. Prenošenje je moguće neposrednim kontaktom, ali i preko različitih predmeta. Liječenje je relativno uspješno i jednostavno, ali ako se zanemari, upala se može proširiti na srednje i unutrašnje uho. O ušnim parazitima više možete pročitati i ovdje.

Veoma čest uzrok upale jesu travke koje se znaju veoma neugodno zavući u zvukovod, naročito kod dugouhih pasmina. Bakterijske infekcije najčešće nastupaju kada lokalna obrambena sposobnost uha oslabi, a to se događa kod alergija, hormonalnih disbalansa, vlažnih uvjeta i sl.

Postoje i druga stanja koja se mogu reflektirati na uho, poput alergija.

Liječenje upala uha ovisi o primarnom uzroku, a obično se radi o lokalnoj primjeni akaricidnih pripravaka, veoma često u gotovoj kombinaciji s antibiotikom.

U svakom slučaju, najvažniji momenat kada govorimo o zdravlju uha, jest njegova higijena. U zvukovodu se normalno luči manja količina cerumena (ušna smola), koji ima zaštitnu funkciju. Ukoliko se lučenje pojača, može doći do začepljenja zvukovoda i stvaranja pogodnog medija za razvoj sekundarne bakterijske infekcije. Zbog toga vlasnici kućnih ljubimaca trebaju redovito kontrolirati stanje ušnog kanala  svojih ljubimaca, a to se naročito odnosi na dugodlake i dugouhe pse i mačk, kao i kuniće. Čišćenjem uha omogućujemo aeraciju, što je veoma važno i kada se apliciraju lijekovi. Više informacija o tome možete pročitati i ovdje.

OZNAKE: