Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P:  Imam hrčka starog oko 9 mjeseci. Prije par dana sam primjetila da mu se jedno oko zatvorilo, međutim jutros sam vidjela da se izvrnuo na bok i pokušava se ustati. Ustane se, pa opet padne na bok. Odvela sam ga veterinaru i ustanovio je da je upala uha. Dobio je injekciju i sad sam ga kod kuće utoplila i već duže vrijeme spava. Da li je upala uha opasna po život za njega? Hvala, Danijela

O: Upala uha (otitis) prema lokalizaciji procesa se dijeli na upalu vanjskog zvukovoda (otitis externa), upalu srednjeg uha (otitis media) i upalu unutarnjeg uha (otitis interna).

Većina upala su posljedica infekcije različitim mikroorganizmima (bakterije i gljivice), parazitarnih invazija (šugarci), prisutstva stranog tijela ili se jave kao posljedica alergije. Ponekad se mogu javiti i sekundarno, kao posljedica neke druge bolesti (npr. pharyngitis - upala ždrijela).

Prema simptomima koje ste naveli, Vaš hrčak najvjerojatnije ima upalu srednjeg uha, koja se uglavnom manifestira držanjem glave ''na koso'', poremećajem u ravnoteži, paralizom facijalnog živca i oslabljenim sluhom (koji ponekad može završiti gluhoćom).

Ova se upala uglavnom razvija kao posljedica neliječene upale ždrijela, a ponekad se javlja i kao posljedica otitisa externae, ukoliko je bio perforiran bubnjić.

Ovaj se oblik upale dosta teško liječi.

Kao jedna od mogućih komplikacija upale srednjeg uha je i razvoj upale unutarnjeg uha, koja se manifestira gubitkom ravnoteže (zahvaćen je centar za ravnotežu), a ponekad i gubitkom sluha. Ova se upala vrlo teško liječi, a ukoliko prijeđe sa os petrosum na mozak, postoji opasnost od razvoja pachymeningitisa ,što može dovesti do sepse i uginuća.

Kako će teći faza oporavka kod Vašeg ljubimca zaista je teško reći, jer svaki organizam različito reagira na terapiju.

Iskreno se nadam da će dobro reagirati i da nećete imati razloga za zabrinutost.