Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam francuskog bulldoga koji je počeo povraćati bijeli sadražaj, a kasnije i žuti. Nakon nekoliko sati je postao nestabilan na nogama, počeo je zanositi na jednu stranu, čudno kolutati očima, i lagano zabacivati glavu. Kupila sam mu Hill'sov Prescription Diet i/d, zato što je naš veterinar zaključio da su u pitanju probavne smetnje (nema proljev), vodu pije. Inače je imao i probleme s ušima pa se sada bojim da nije došlo do oštećenje srednjeg uha. Ima i probleme sa lizanjem capa, čistile su mu se analne žljezde ali nije došlo do nikakvog poboljšanja po tom pitanju. Unaprijed Vam zahvaljujem,
Andrea

O: Upala srednjeg uha (Otitis media) najčešće je izazvana bakterijama i to širenjem iz vanjskog slušnog kanala kroz membranu bubnjića te kroz nosnoždrijelnu šupljinu i eustahijevu cijev. Sljedeći uzroci mogu biti gljivice (Malassezia spp, Candida spp te Aspergillus), šugarci kao predispozicija za sekundarnu bakterijsku infekciju te unilateralne bolesti kao što su strano tijelo, trauma, polipi i tumori.

Rizični čimbenici su nosnoždrijelni polipi, neoplazije u unutarnjem, srednjem ili vanjskom uhu, snažno ispiranje uha, otopine za čišćenje uha (npr. klorheksidin) koje mogu djelovati iritantno za srednje i unutarnje uho te ih treba izbjegavati ako je bubnjić rupturiran. Rizični su i inhalaciona anestezija i putovanje avionom jer mijenjaju tlak u srednjem uhu.

Sustavi koji su zahvaćeni su živčani, želučanocrijevni te moguće i očni. Javlja se u mačaka i pasa. Postoji pasminska predispozicija u koker španijela i drugih dugouhih pasmina. Također kod pudla sa kroničnom upalom vanjskog slušnog kanala i upalom ždrijela zbog zubnih bolesti.

U anamnezi od vlasnika saznajemo da životinja iskazuje bol prilikom otvaranja usta, odbija žvakati, trese glavom, češe se šapom po uhu, naginje glavu. Pacijent može teturati, krivudati i skotrljati se na stranu na kojoj je zahvaćeno uho. Povraćanje i mučnina javljaju se u akutnoj fazi bolesti. Oštećenje ličnog živca dovodi do slinjenja i ispadanja hrane iz usta te nemogućnosti žmirkanja kapkom na zahvaćenoj strani.

Kliničkim pregledom nalazimo crvenilo uške i uski i suženi vanjski slušni kanal. Siva, mutna,neprozirna i ispupčena membranu bubnjića otoskopskim pregledom nas upućuje na eksudat u srednjem uhu.

Dijagnozu postavljamo na temelju anamneze, nalaza kliničke pretrage te otoskopske pretrage. Hematološki nalazimo povećanje leukocita, biokemijski globuline ako je riječ o kroničnom slučaju. Rentgenski nalaz je bubnjić poput oblaka ako je prisutan eksudat.

Liječenje provodimo nadoknadom tekućine ako pas ne jede, povraća ili je dezorijentiran. Kod istodobne ili popratne upale vanjskog slušnog kanala potrebno je isprati uho, ali prije toga uzeti bris. Za ispiranje koristimo toplu fiziološku otopinu ako je membrana rupturirana. Osušimo slušni kanal smotuljkom vate ili slabom vakuumskom sisaljkom.

Psa stavljamo na dijetu: ako povraća ili mu je mučnina post 12-24 sata. Ako je dezorijentiran hranimo ga učestalo malim količinama hrane i vode. Podignemo mu glavu dok guta da spriječimo nastanak aspiracione upale pluća.

Vlasnika treba informirati da se većina bakterijskih infekcija uspješno izliječi ranom agresivnom terapijom antibiotika širokog spektra. Potrebno je i upozoriti na mogući relaps i da se onda pristupa kirurški. Kirurška obrada se radi kod relapsirajućih i nereagirajućih pacijenata te pasa sa eksudatom u srednjem uhu.

Od lijekova koristimo lokalno antibiotske kapi ako bubnjić nije rupturiran, te svakako dugotrajnu sistemsku terapiju antibioticima širokog spektra baziranog na kulturi i antibiogramu najmanje 6-8 tjedana.

Na šapicama vašeg psa može biti interdigitalna piodermija (upala kože u prostoru između prstiju) koja će se sigurno tijekom terapije upale uha antibiotikom smiriti,no ne bi bilo loše niti tretirati lokalno da se smiri svrbež. Može biti povezano sa upalom uha jer to sve spada pod probleme kože.

OZNAKE: