Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mopsa starog 2 godine. Prije 2 tjedna primjetila sam da stalno ima krmelje na očima - prije je znao imati samo ponekad, a sad mu svaki dan po nekoliko puta moram čistiti oči. Zanima me da li je to normalno ili možda ima neku upalu. Da li bi bilo dobro da mu probam oprati s kamilicom?
Pomozite, unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
Tanja

O: Selekcija i formiranje različitih pasmina, za posljedicu imaju oči kod pasa koje se jako razlikuju s obzirom na tip psa.

Mops spada u brahicefalične pse, odnosno imaju kratku širu glavu, a oči su položene naprijed i prominiraju iz očnih duplji. Oči u mopsa su velike i okrugle te upravo zbog takve građe i njihovog položaja (prominiraju iz očnih duplji), stalno su izložene vanjskim utjecajima te se često pojavljuje iscjedak iz oka, popraćen upalnim promjenama.

Oči su osjetljiv organ i zahtijevaju stalnu njegu. Nikada nemojte koristiti kamilicu za ispiranje, jer kamilica omekšava rožnicu oka i na taj način predstavlja idealan medij za razvoj mikroorganizama. Uvijek, uz preporuku svoga veterinara, koristite isključivo sredstva za ispiranje i čišćenje očiju, koja su registrirana za pse. U našim trgovinama u ponudi imamo otopine za ispiranje oka, koje su prilagođene miljeu oka i ne iritiraju sluznicu oka, a mogu se koristiti za svakodnevnu higijenu očiju ili prije primjene samog lijeka, a to su:
- Ophtolavas od Vetoquinola
- Petvital-rupčići za čišćenje očiju od Canine
- Sensitiv augen phlege od Beaphara

Ako su krmelji, odnosno sasušeni iscjedak prisutni samo ujutro, a nema promjene u boji, konzistenciji i samoj sluznici oka, smatra se fiziološkom pojavom. No, pošto se kod Vašeg ljubimca to počelo učestalo pojavljivati, savjetujem da posjetite svoga veterinara, kako bi se obavio oftalmološki pregled, po potrebi uzeo bris za mikrobiološku pretragu te na temelju antibiograma započelo s adekvatnom terapijom. Prije dolaska veterinaru nemojte uklanjati krmelje, niti sami pokušati liječiti. Veterinar će možda već na temelju boje i konzistencije iscjedka, postaviti dijagnozu.

U pasa se najčešće radi o konjuktivitisu (upala očne spojnice), a posljedica je virusnih, bakterijskih infekcija te alergija i mehaničkih iritacija iz okoline.

Očna spojnica (konjunktiva) je prozirna, glatka i sjajna sluznica koja povezuje stražnju površinu vjeđa i očnu jabučicu.

Akutni kataralni konjunktivitis (conjunctivitis catarrhalis acuta), je bakterijska upala spojnice karakterizirana povećanom prokrvljenošću oka, zbog čega je oko crveno te gnojnim iscjetkom iz oka. Bolest ima sklonost ka spontanom izlječenju; prolazi i ako se ne liječi, ali tada traje duže. Na spojnici oka vidljivi su znakovi upale: hiperemija (crvenilo), bolnost, otečenost. Oko postaje crvenkaste boje zbog povećane prokrvljenosti i izraženog crteža krvnih žila. Otok se manifestira kao zadebljanje spojnice (chemosis). Sekret je u početku bistar, vodenast, a kasnije postaje gnojan. Pri buđenju sasušeni sekret slijepi trepavice (krmelji).

Bistar iscjedak bez bolnosti, obično ukazuje na mehaničku ili alergijsku iritaciju. U blagim slučajevima mogu pomoći lokalni pripravci koji se nalaze u slobodnoj prodaji, tj. bez recepta.

OZNAKE: