Odgovara:
Danijela Biban, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam rotvajlericu več dvije godine i sve do prije možda pola godine sve je bilo u redu, a onda je počela šepati. Mislila sam da je uganula nogu, pa se nisam ni pretjerano brinula, što je bila greška. Nedugo nakon toga otkrila sam da joj je donji dio šape sav oguljen, nema ni trunke koze i to joj je sve nateklo. Danas sam vidjela da se isto tako počelo guliti na vratu. Nemam pojma što bi to moglo biti, a ovdje su naši veterinari sve osim onog što bi trebali biti, tako da ne znam šta da radim.
Alma

O: Budući ste mi naveli premalo simptoma, opisati ću nekoliko mogućih uzroka problema kod Vaše kujice.

Hromost (claudicatio) predstavlja simptom koji označava smetnju u funkciji udova. Najčešći uzroci hromosti su:
1. bol (uglavnom zbog upalnog procesa);
2. mehanička smetnja koja onemogućava gibljivost pojedinih dijelova bolesne noge;
3. paraliza živaca koji inerviraju zahvaćeno područje ili
4. tromboza veće krvne žile na zahvaćenom području

Hromost obično prati i slabost zahvaćenog uda (pa ga životinja slabije koristi ili ga ne koristi uopće), oticanje zahvaćenog područja i disfunkcija zglobova.

Hromost se dijagnosticira uzimanjem opsežne anamneze od vlasnika, promatranjem životinje u mirovanju i kretanju, a nadopunjuje se rendgenskom i ultrazvučnom pretragom.

Liječenje se zasniva na uklanjanju uzroka hromosti. U lakšim slučajevima obično se koriste nesteroidni protuupalni lijekovi u kombinaciji s oblozima, dok je u težim slučajevima ponekad potrebna i operacija.

Pododermatitis je upala koja se javlja na koži šapa, a karakterizirana je crvenilom, oteklinom, temperiranošću i bolnošću zahvaćenog područja. Češće se javlja kod pasa, a rjeđe kod mačaka.

Kao osnovni uzroci navode se: alergije (na hranu; kontaktne alergije - npr. na određene trave; atopija); infekcije (bakterijske ili gljivične); parazitarne invazije; strana tijela,  tumori, nepravilni uvjeti držanja (vlažna podloga) ...

Simptomi bolesti ovise o njenom uzroku, a najčešće se javljaju osnovni simptomi upale - crvenilo, oteklina, temperiranost i bolnost. Ponekad se može javiti i svrbež, što potiče životinju na stalno grickanje i lizanje oboljelog mjesta. To predstavlja dodatnu iritaciju oboljelog područja, pa ono postaje podložno sekundarnim infekcijama, što može dodatno zakomplicirati kliničku sliku.

Bez obzira na uzrok, životinja najčešće osjeća bol, pa u uznapredovaloj fazi bolesti počinje šepati.

Dijagnoza se zasniva na anamnestičkim podacima, temeljitom kliničkom pregledu, uzimanju briseva (za bakteriološku ili mikološku pretragu) ili strugotina kože (za parazitološku pretragu). Ukoliko se sumnja na tumor, može se izvršiti i rendgenska pretraga.

Pododermatitis se liječi ovisno o uzroku, odgovarajućim lijekovima - antibioticima, antimikoticima, kortikosteroidima.

Ukoliko je uzrok bolesti nepravilno držanje, uklanjanjem tog uzroka smanjiti ćemo mogućnost ponovne pojave bolesti.

Obavezno je i lokalno tretirati oboljelo mjesto. Za tu bih Vam svrhu preporučila ''Cothivet'' sprej od Vetoquinola, koji je antiseptik i cikatrizant (potiče epitelizaciju, a time i zaraštavanje rane ožiljkom), a možete ga nabaviti u našoj ljekarni.

Oboljelu šapu potrebno je zaštititi zavojem, a kako bi se pas slobodnije kretao i kako biste zaštitili ranu od vanjskih nečistoća, bilo bi mu dobro staviti i specijalnu navlaku za šape tzv. ''čarapu'', koju također možete nabaviti u jednom od naših dućana.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da psa svakako odvedete veterinaru, kako bi uz kompletan pregled točno utvrdio uzrok bolesti, a zatim i odredio adekvatnu terapiju.

OZNAKE: