Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Molila bih za savjet, imam newfaundlera starog 6 i pol godina, ovaj problem mu se već do sada javljao s tim da su mu uvijek propisivali inekcije antibiotika. Radi se o tome da ne može izvršiti nuždu (začep) dva tri dana, tada mu se nadme trbuh, ima plinove, ali se istodobno javi i nemogućnost mokrenja. On pokušava mokriti, tj. savija leđa i napreže se, ali jedva da išta izlazi (kap po kap ili skroz tanak mlaz). Kad mu podignem rep ili masiram rukom na području ispod anusa, mokri puno bolje. Također povraća prva dva dana. Nakon toga počinje mokriti po noći (ispušta mokraću dok spava). To traje oko sedam dana, a nakon što uspije izvršiti veliku nuždu sve to nestane.

Do sada sam ga vodila kod više veterinara i skoro svi tvrde da je to učestala upala mjehura. Nije mi jasno zašto sve prođe kad izvrši veliku nuždu. Tijekom tog vremena jedva prihvaća hranu i samo leži, bezvoljan. Molim vas da mi pomognete i savjetujete što da učinim, jer mu se to javlja dva do tri puta godišnje. Unaprjed hvala! Ivka

O: U pasa je začep crijeva česta pojava, a obično nastaje u debelom crijevu. Uzrokovan je: nepravilnom prehranom, prevelikim količinama kosti, jednoličnom i dugotrajnom prehranom suhom i brašnastom hranom. Prevelika količina kostiju izaziva vrlo tvrdu stolicu koja, pogotovo u starijih pasa s povećanom prostatom, može zapeti i uzrokovati ozbiljne probleme. Začep se još javlja i kod patoloških procesa u okolini analnog otvora, upala analnih žlijezda, povećanja prostate, bolesti stražnjih nogu, kronične upale debelog crijeva te prijeloma kosti zdjelice i bedra. Za preventivu nastanka začepa treba voditi računa o raznovrsnoj prehrani (osim proteina i lakoprobavljivih ugljikohidrata (tijesta, riže, zobi, krumpira)), psima treba davati i hranu bogatu sirovim vlaknima (podražuju motilitet crijeva), kao što je povrće, voće, posije itd. Kako niste naveli kako hranite Vašeg psa, spomenut ću i komercijalne gotove hrane za pse. Možete izabrati neku od premium (Alleva, Bosch, Belcando, K-9) hrane ili superpremium programa (Hills, Eukanuba, Royal Canin, Pro Plan), kombinacije janjetine i riže, ribe i riže, koji svojim lakoprobavljivim sastojcima ne opterećuju probavni sustav.

Kod bolesti mokraćnog sustava najčešće se javlja upala mokraćnog mjehura, ili kao samostalna bolest ili zajedno s upalom bubrega. Kod ove bolesti, osim čestog zauzimanja stava kao da će mokriti, psi pri tome mogu pokazivati znakove boli, nelagode, a i često mokre male količine mokraće. Upala se dokazuje laboratorijskom pretragom mokraće te se mora poduzeti antibiotska terapija kako se ne bi proširila na bubrege i dovela do težih posljedica. Također, vrlo je korisno napraviti i RTG-snimku mokraćnog sustava kako bi se mogla isključiti i prisutnost mokraćnih kamenaca.

Moram spomenuti i bolesti prostate koje su vrlo česte u starijih pasa. Do njih dovode dva osnovna uzroka: starenje te razina muškog spolnog hormona testosterona. Prostata se opskrbljuje krvlju direktno iz testisa pa je to jedan od razloga što je u njoj viši nivo testosterona nego u perifernoj cirkulaciji. Promijenjena i povećana prostata vrši pritisak na debelo crijevo pa je otežana defekacija jedan od prvih simptoma. Smetnje pri mokrenju se u pravilu pojavljuju kasnije (otežano mokrenje, prisutnost krvi u mokraći). Dakle, tenezmi (napinjanja prilikom zatvora) te nemogućnost defekacije prvi su simptomi bolesti prostate. Ukoliko se radi o upalnom procesu na prostati može se pojaviti i visoka tjelesna temperatura te povišen broj bijelih krvnih stanica u krvi. Liječenje antibioticima nije uvijek uspješno pa je često kastracija jedini način liječenja ovog problema.

Preporučujem Vam posjet Klinici za unutrašnje bolesti Veterinarskog fakulteta kako bi se kompletnim pregledom utvrdio točan uzrok problema Vašeg ljubimca te mu pravodobnom terapijom poboljšali kvalitetu života.

OZNAKE: