Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam psa labradora mješanca. Prilikom ušnog pregleda kod veterinara primjećeno je da ima anomaliju slušnog kanala na lijevom uhu, otvor zvukovoda je veoma sužen i u promjeru iznosi otprilike 3 mm. Od  prošlog tjedna ima bolove u uhu, primjetila sam da ga boli vilica kad zagrize hranu, tako da već 4. dan ne jede, samo malo mlijeka. Kapam mu uho sa Otifriem te antibiotske kapi Otiprin. Što još mogu učiniti? Molim za savjet!
Ljiljana

O: Uho je građeno iz tri dijela:

1. vanjskog uha kojeg čine uška i vanjski slušni kanal (koji je građen u obliku slova L) i proteže se do bubnjića,
2. srednjeg uha kojeg čini slušni kanal od bubnjića (povezan je Eustahijevom tubom sa ždrijelom) i
3. unutarnjeg uha u kojem je centar za ravnotežu i sluh.

Svi dijelovi uha sudjeluju u stvaranju zvuka i ako se razvije upala u bilo kojem dijelu uha, to je za životinju jako neugodna bol, a može doći i do poremetnje sluha i ravnoteže.

Pod anomalijama podrazumijevamo odstupanja od prosjeka koja se nalaze izvan granica normalne varijabilnosti. Najčešće su posljedice poremećaja embrionalnog,  tj. ontogenetskog razvoja. Teratologija je znanost koja se bavi prirođenim anomalijama. Postoje različiti uzroci anomalija: 50-60% čini nepoznata etiologija, 20-25% multifaktorsko nasljeđivanje, 15% kromosomske anomalije i mutacije te 10% čimbenici okoliša.

Atresia meatus acustici externi (suženje otvora vanjskog zvukovoda) je prirođena anomalija koja može biti djelomična ili potpuna, više u koštanom dijelu te jednostrana ili obostrana. Takva suženja mogu predstavljati predisponirajući čimbenik za razvoj različitih upalnih stanja. Naime, samo suženje mijenja mikroklimatske odnose u slušnom kanalu te može dovesti do poremećaja normalne sekrecije i mikroflore što rezultira oportunističkim infekcijama.

Upala uha nikada nije bezazlena. Upala vanjskog zvukovoda ozbiljno ugrožava zdravstveno stanje Vašeg psa. Ukoliko se liječenju ne pristupi pravovremeno, izvor je sekundarnih infekcija, promjena tkiva u zvukovodu, širenja upale na okolno tkivo i na kraju, kao kroničan oblik, nakon svih patnji i bolova, može dovesti do djelomične ili potpune gluhoće.

Liječenje upale vanjskog zvukovoda provodi se uporabom lokalnih antibiotika u uho te, po potrebi, antibioticima primjenjenim  bilo u usta (u obliku tableta) ili putem injekcija. Liječenje se provodi pod stalnim i čestim kontrolama veterinara.

Napominjem da liječenje upale vanjskog zvukovoda neće polučiti potpuni uspjeh ako se ne otklone svi predisponirajući čimbenici koji su doveli do pojave iste.

Kako se terapija ovog stanja svodi na operativni zahvat, savjetujem Vam da odvedete svog ljubimca na Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta, gdje će meritorno osoblje, nakon temeljite pretrage, utvrditi koji je najbolji način da se pomogne Vašem ljubimcu.

Za to vrijeme, ljubimcu možete davati hrane poput Royal Canin - Recovery ili Hill's - a/d. Takve hrane su polutekuće konzistencije pa se mogu davati i sa sondom. Koncentrirana energetska vrijednost ovakvih hrana osigurava organizmu svu potrebnu energiju u lako probavljivom obliku te stimulira imunološki sustav.

OZNAKE: