Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam papigicu tigricu koja je stara 2 godine (mužjaka). Veseo je i pričljiv i nikada nije bilo nikakvih problema. Prije mjesec dana njegov izmet postao je mekan i sluzavo-tekućast. Nisam ništa promijenila u načinu njegove prehrane da bi to bilo zbog toga. On i dalje normalno jede, pije i igra se. Molila bih vas za savjet i upute što da radim. Pozdrav od veoma Vam zahvalne (i zabrinute za svog malog prijatelja).
Hvala, Natalija

O: Upala crijevne sluznice je učestala bolest u sobnih ptičica.

Akutni oblik ove bolesti je posljedica greški u prehrani tijekom koje dolazi do poremećaja sastava normalne crijevne mikroflore. Prejedanjem voćem i povrćem, konzumiranjem zrnate hrane kupljene u dućanima iz "otvorenih vreća" (koja se zbog izloženosti vanjskim faktorima zagadi raznim bakterijama, plijesnima i gljivicama), paraziti, virusi, nehigijenski način držanja ptica u krletkama, greške u postupanju s pticama, nepokrivanje krleteke preko noći, propuh, prehlada, premještanje ptica s krletkom, sve prethodno navedeno pogoduje razvoju upale probavnog trakta. Ptice postaju bezvoljne, nakostriješene su, žeđaju, mršave, izmet je vodenast i sluzav.

Pohvalno je što promatrate svoju tigricu i primjetili ste navedene promjene na samom početku bolesti. Najbolje rješenje za Vašeg ljubimca bilo bi da posjetite veterinarsku ambulantu gdje će odrediti vrstu terapije, odnosno antibiotik koji će tigrica dobivati kroz 5 i više dana u vodi za piće. Do tada, krletku ćete morati temeljito čistiti svaki dan, ukloniti voće i povrće za vrijeme liječenja iz njenog obroka, kao i grit. U vodi za piće nakon završenog liječenja, preporuča se dodati multivitaminski preparat ili vitamine B skupine. Blage upale probavnog trakta možemo pokušati liječiti davanjem čaja od kamilice ili lipe. Kloaku koja je najčešće u ovakvim slučajevima zaprljana izmetom treba oprati mlakom vodom da ne bi došlo do lažnog začepa.

OZNAKE: