Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam engleskog buldoga ženku, želim je dati na parenje. Čuo sam da engleski buldozi često idu na umjetnu oplodnju. Koliko je to često i da li to mora svaki buldog? Ženka je bez papira i okoćena je 10.06.2007.god., ako možda znate nekog vlasnika koji bi htio dat na parenje molim vas pošaljite mi na e-mail adresu. Hvala, Bartol

O: Umjetno osjemenjivanje (artificial insemination) predstavlja unos muških spolnih stanica u reproduktivni sustav ženki. Pri tome je samo unos umjetan, dok se oplodnja odvija na potpuno prirodan način.

Umjetno osjemenjivanje ima nekoliko prednosti ispred prirodnog pripusta. Osnovna prednost je kontrola spolno prenosivih bolesti. Naime, umjetnim osjemenjivanjem su infekcije prenosive spolnim putem gotovo nestale. Naravno, pri tome je potrebna stroga kontrola zdravstvene ispravnosti sjemena.

Također, treba naglasiti i selekciju. Dakle, umjetnim osjemenjivanjem omogućuje se osjemenjivanje velikog broja ženki sjemenom jednog kvalitetnog mužjaka.

Umjetno osjemenjivanje omogućava brže i lakše širenje poželjnih genetskih osobina pasmina, te je od velike pomoći pri očuvanju ugroženih vrsta.

Također, umjetno osjemenjivanje se koristi i u slučajevima kada mužjak od ženke ili obratno živi na većim geografskim udaljenostima pa je lakše i jeftinije poslati sjeme kvalitetnog mužjaka nego transportirati ljubimca ili ljubimce na veće udaljenosti.

Umjetno osjemenjivanje nije apsolutno neophodno kod razmnožavanja engleskih buldoga, iako se preporučuje u nekim slučajevima. Naime, mnogi buldozi ne mogu uspješno obaviti prirodno pripuštanje bez dodatne pomoći što nerijetko može dovesti do frustracija i pojave agresivnosti kod ljubimca. Problemi u prirodnom pripuštanju engleskih buldoga nalaze se u specifičnoj morfologiji pasmine. Naime, zbog toga što je većina težine tijela smještena na prednjem dijelu, same ženke moraju podržati, uspoređujući, veću težinu nego ženke pri parenju kod drugih pasmina. Iz tog razloga, česta su odustajanja ljubimaca od pripusta.

Kako ne posjedujem informacije vezane uz mužjake engleskog buldoga namjenjene parenju, savjetujem Vam da se obratite u Hrvatski Kinološki savez u Zagrebu, Ilica 61, gdje će cijenjeno osoblje biti u mogućnosti osigurati Vam iste.

OZNAKE: