Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam petogodišnju kujicu bradatog kolija i dijagnosticiran joj je ulcerozni kolitis, koji se ponavlja u pravilnim razmacima, sada već treći put. Što mi možete reći o toj bolesti? Hvala,
Sandra

O: Ulcerozni kolitis (lat. colitis ulcerosa) je upalna bolest crijeva obilježena ponavljanim epizodama upale ograničene na sluznicu debelog crijeva. Gotovo uvijek uključuje završni dio debelog crijeva, rektum, a može se proširiti i na ostale njegove dijelove.

Ulcerozni kolitis se pojavljuje kod pasa otprilike u istoj incidenciji kao i Chronova bolest kod ljudi.

Također, ulcerozni kolitis se najčešće dovodi u vezu s upalnim bolestima crijeva (IBD-Inflammatory Bowel Diseases). Kao posljedica poremećaja u imunitetu oboljele životinje, dolazi do infiltracije stijenke debelog crijeva upalnim stanicama (histiocitima) što će uzrokovati kroničnu dijareju.

Uzrok i patologija ove bolesti su još uvijek nejasni, a njihovo liječenje empirijsko. Određena istraživanja su pokazala kako upala uključuje složeno međudjelovanje niza čimbenika: naslijeđene gene, imunološki sustav, mikroorganizme i okolišne čimbenike. Strana tijela (antigeni) u okolišu mogli bi biti direktni uzrok upale ili bi mogli stimulirati obranu tijela na upalni odgovor koji se nekontrolirano razbukta. Vjeruje se kako imunološki sustav jednom "uključen" kod pacijenata s ulceroznim kolitisom nema sposobnost "isključenja".

Ulcerozni kolitis se primarno pojavljuje kod pasmina kao što su bokser ili francuski buldog. Također, kod štenaca do 1. godine starosti postoji veća inklinacija za pojavu ove bolesti.

Simptomi koji prate ovu bolest su:
- učestala i otežana defekacija,
- u stolici se mogu naći kapljice krvi ili sluzi,
- učestalo povraćanje,
- letargija,
- gubitak apetita,
- gubitak tjelesne težine,...

Ulcerozni kolitis se dijagnosticira pomoću anamneze, kliničkog pregleda,  tipičnog izgleda debelog crijeva za vrijeme endoskopske pretrage i rezultata analize tkiva (biopsija).

Liječenje obuhvaća striktno provođenje dijete. Dijeta se treba provoditi specijalnim hranama preporučenim od strane veterinara, hranama koje:
- nemaju konzervanse i aditive,
- imaju visoki udio proteina.

Također, u liječenju se koriste i anti-upalni lijekovi koji kontroliraju upalu crijeva (npr. sulfasalazin i kortikosteroidi), a po potrebi se mogu koristiti i imunosupresivni lijekovi.

OZNAKE: