Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zanima me kod upotrebe antibiotika eritromicina za uklanjanje modro-zelene alge iz akvarija, da li je potrebno vaditi ribice iz akvarija ili mogu ostati u njemu za vrijeme liječenja antibiotikom? Pokušao sam na sve moguće naćine, raznim metodama i preparatima ukloniti algu, ali je sve bilo neuspješno. Nestane na par dana a onda se opet počne vraćati. Već dva mjeseca vodim bitku s tom algom, još mi je samo preostalo da pokušam s eritromicinom.
Molim vas za savjet.
Hvala, Dino

O: Prema nekim znanstvenim studijama, cijanobakterije i modro-zelene alge nisu isto, kako se dugo pogrešno smatralo. Svakako bi najprije trebalo ustanoviti da li se u Vašem akvariju radi o cijanobakteriji ili o modro-zelenim algama.

Ukoliko se radi o cijanobakteriji, to je znak da je akvarij inficiran. Eritromicin je antibiotik, dakle uništava bakterije. Postoje Gram(+) i Gram(-) bakterije. Eritromicin najefikasnije uništava G(+) bakterije, a cijano bakterija pripada skupini G(-) bakterija, kao i korisna filter bakterija. No cijanobakterija je ipak osjetljivija na eritromicin od drugih G(-) bakterija. Određena doza eritromicina će uništiti cijanobakterije, dok će filter bakterija preživjeti.

Za ribe i biljke eritromicin je jedan od najsigurnijih antibiotika. Eritromicin uništava cijanobakterije, a iz njih se oslobađa amonijak, kojeg prerađuju bakterije u akvariju. Preporučuje se u vrijeme tretiranja akvarija eritromicinom, obavezno kontrolirati koncentraciju amonijaka.

Prije samog tretiranja eritromicinom preporučuje se očistiti cijanobakteriju koliko god je to moguće, a može se i zamračiti akvarij (ukoliko u njemu nemate biljaka), što će rezultirati djelomičnim povlačenjem cijanobakterije. Već će se u prvim danima vidjeti kako nema novih naslaga cijanobakterija, a testovi kojima određujemo amonijak će biti negativni. Nakon tjedan dana možete zamijeniti 20-30% vode i ponoviti postupak, no pola doze od početne.

Za sve osatle informacije možete se obratiti našim akvaristima.