Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Iz kojeg razloga se uklanjaju analne vrećice u afričkih tvorova? Možete li napisati nešto o tom zahvatu uklanjanja, otprilike cijenu operacije i kakve su posljedice? Hvala, Josip

O: Analne žlijezde luče sekret, koji se skuplja u analnim vrećicama. Analne vrećice, uz spolne i kožne žlijezde uz područje anusa, odgovorne su za neugodan miris koji tvorovi imaju. Sadržaj analnih vrećica u prirodi služi za obilježavanje teritorija, kod nekih vrsta ima i obrambenu funkciju. Kada se kućni tvor prestraši ili uzbudi, dolazi do istiskivanja sadržaja i širenja neugodnog mirisa.

Miris je intezivniji u mužjaka, kada su spolno zreli, te u ženki za vrijeme estrusa.

Analne žlijezde se najčešće uklanjaju da bi se uklonio neugodan miris, no da bi se to postiglo, potrebna je i kastracija, odnosno uklanjanje spolnih žlijezda, te tjedno kupanje.

Kiruško uklajanje analnih vrečica izvodi se u općoj anesteziji. Vrečice se izvuku pomoću sonde kroz analni otvor, isprepariraju se, podvežu, a rana se zatvara šavom. Kod druge metode koristi se tekućina koja se aplicira u analne vrečice. Na taj način analne vrečice se lakše palpiraju. Napravi se cirkularni rez na koži, vrečice odprepariraju i uklone. Rana se zatvara šavovima.

Ako planirate ovakav zahvat, možete se obratiti Veterinarskom fakultetu, Klinici za kirurgiju, gdje ćete dobiti informacije o cijeni, preoperativnom i postoperativnom tijeku.

OZNAKE: