Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam rotvajlera starog 4 mjeseca. Prije par dana je bio na operaciji - desna šapa mu je bila kraća, izvadili su mu kuk koji je bio oštećen pri porodu, smrskani dio kuka su mu odstranili i spojili sa zdravim dijelom kosti. Operacija je prošla dobro i on se dobro oporavlja. Problem je u tome što nam je veterinar rekao da pas ne bi smio imati više od 35 kg, šta je nemoguće, a ako se to desi, da bi trebao dobiti umjetni kuk. Pa bi me zanimalo, ako bi mi mogli malo o tome reći, cijenu kuka, kakve su mu poslije šanse i ostalo...?
Zahvaljujem,
Ivana

O: Ugradnju umjetnog kuka (endoproteze) moguće je izvesti, kao i kod ljudi, s ciljem da zamjeni bolan i disfunkcionalan zglob.

Naime, zglob kuka se zamjenjuje endoprotezom, obično načinjenom od plastike ili nehrđajućeg čelika, a spaja se s kostima zdjelice i bedrenom kosti. Na takav način, uklonjen je bolan i mehanički nepokretan zglob te zamijenjen neosjetljivim, pasivno pokretnim umjetnim materijalom.

Ovaj zahvat obuhvaća zamjenu i acetabuluma (čašice) i glave bedrene kosti prostetičkim implantatima. Ti implantati se fiksiraju posebnim oblikom cementa ili nekim drugim metodama.

Kompletna zamjena zgloba kuka tehnički je vrlo zahtjevan zahvat i obično je izvode visokospecijalizirani i stručni kirurzi. Ukoliko je izvodi iskusan kirurg, uspješnost oporavka iznosi 95%. Ovo je vrlo skupi zahvat, ali jedini daje dugoročno korištenje zgloba kuka bez boli i šepanja. Iako je cilj umjetnog kuka da bude stalan, nakon izvjesnog vremena novi zglob može olabaviti. Iz tog razloga ovaj zahvat se radi jedino na onim psima s najtežim stupnjem displazije, nekroze, frakture,....

S bilo kojim liječenjem, postoperativni oporavak ovisi ne samo o učinjenom zahvatu, već i o pruženoj njezi. Vrlo je važno da pas nije pretjerano aktivan, odnosno savjetuje se u prvih 6-8. tjedana strogo mirovanje, nakon čega slijedi postepeno pojačavanje aktivnosti. Bolje je raditi kraće i češće šetnje, nego rjeđe i duge. Također je vrlo bitno da je pas normalne tjelesne težine.

Postoperativne komplikacije se mogu pojaviti u 5-30% slučajeva i najčešće su luksacija, fraktura, infekcija ili popuštanje implantata. U slučajevima postoperativnih komplikacija, skoro uvijek je induciran dodatni operativni zahvat.

Stoga Vam savjetujem da se obratite na Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Heinzelova 55, gdje će na osnovi pretraga i dobivenog nalaza postaviti konačnu dijagnozu i prognozu slučaja. U ovisnosti o nalazu, moći će Vam izložiti različite metode u pristupu liječenja, kao i financijski trošak liječenja.

OZNAKE: