Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam velikog psa, bernskog planinskog. Inače, dok je bio manji vozio se na svom jastuku. Sad kad je porastao ne znam što bi bilo bolje za kupiti: prostirku za sjedalo ili transporter? Da li bi mi mogli reći koje bi bilo bolje i da li to ima za kupiti u vašem dućanu. Hvala unaprijed, Lana

O: Pas se u automobilu ne osjeća ugodno dok se na to ne navikne. Koliki je vremenski period adaptacije ljubimca na transport, varira od jedinke do jedinke.

Također,  određeni postotak pasa, baš kao i ljudi, pati od bolesti putovanja.

Stoga se i psu u automobilu moraju pružiti osnovni uvjeti da se osjeća lagodno i bez straha.

U svakom slučaju, potrebno je ljubimcu  osigurati smještaj u kabini, ali nikako ne na prednjem sjedalu, a također niti na sjedalu iza vozača jer kod naglog kočenja može "odletjeti" naprijed. U našoj ponudi postoje prostirke za stražnje sjedalo, koje se po potrebi može iskombinirati na način da pokrivaju samo pola sjedala ako još netko sjedi sa psom iza. Postoji i specijalan pojas koji se pričvrsti za pojas na stražnjem sjedalu.

Također, kao što ste naveli, mogu se koristiti i specijalni transporteri namijenjeni za prijevoz ljubimaca. Transporteri, koji su u našoj ponudi, zadovoljavaju sve uvjete propisane od strane međunarodnih organizacija, za transport ljubimaca u različitim transportnim sredstvima (automobil, zrakoplov, brod, autobus,...).

Za vrijeme vožnje, psu je potrebno omogućiti dovoljno svježeg zraka, no istovremeno i pripaziti da zrak ne puše direktno u njega.

Ako putovanje traje dulje vrijeme, povremeno osigurajte zaustavljanja kako bi se ljubimac mao razgibao, popio vode i obavio nuždu. Nije dobro hraniti psića neposredno prije putovanja. Ako još niste nikada sa njim putovali, ne bi bilo loše napraviti jednu "test" vožnju da vidite kako reagira u autu. Naime, psi kojima je mučno u vožnji, odmah počnu pojačano sliniti, biti nemirni ili, naprotiv, premirni te povrate.

U tom slučaju obratite se veterinaru koji će Vam napisati recept za tablete protiv povraćanja i za smirenje, a u našim trgovinama postoje i tablete protiv mučnine na biljnoj bazi za koje ne treba recept.

Dakle, što ćete koristiti ostaje na Vašem izboru. Za sve daljnje informacije, pozivam Vas da se obratite djelatnicima naših centara.

OZNAKE: