Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imao sam zlatnu ribicu koja je ubrzo nakon kupnje uginula. Ribica se nalazila u akvariju iznad radijatora, ali temperatura vode nikad nije prelazila 25°C, u akvariju sam koristio pumpu s filterom, također smo iznad njega instalirali malu neonsku lampu. U akvarij sam stavio i umjetnu plastičnu biljku. Neposredno prije no što je uginula, ribica se čudno ponašala, plivala je po dnu akvarija ili je stajala u kutu na dnu po cijele dane. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru,
Domagoj

O: Postoji niz različitih bolesti koje se pojavljuju u akvarijskih ribica.

Te bolesti različite su etioligije, pa mogu biti bakterijskog, vrusnog, gljivičnog ili parazitarnog porijekla. Pojava bolesti usko je povezana s uvjetima držanja.

Temperatura, količina vode u akvariju, broj ribica, filter, rasvjeta, kemijski sastav vode, sve su to parametri koji - ako odstupaju od normalnih vrijednosti - dovode do slabljenja imunološkog statusa i pojave bolesti. Postavlja se pitanje da li je ribica imala i kakve druge kliničke znakove, odnosno vidljive promjene na vanjskim djelovima tijela?

Infekcija može zahvatiti vanjske dijelove tijela, te se u tom slučaju lokalizira na pojedine dijelove tijela.

Također infekcija može zahvatiti i unutrašnje organe, te se tamo razvija primarno ili je nastala širenjem infekcije s vanjskih djelova tijela i na taj način se generalizirala. U ovom slučaju dolazi do septikemije, koja nažalost često završava smrću. Ponekad nisu vidljivi klinički znakovi, a ribica djeluje bolesno, u tom slučaju infekcija je zahvatila organske sustave unutar tjela ribice i najčešće je akutnog tijeka, te vrlo brzo završava smrću. U ovakvim slučajevima od velike je važnosti brza reakcija vlasnika, što znači da na samom početku, ako se započne s terapijom, šanse su puno veće za izlječenjem. Kronične infekcije su dugotrajne i rjeđe se pojavljuju s obzirom na one akutnog tijeka.

U Vašem slučaju sigurno se radilo o infekciji, te Vam svakako savjetujem, ako imate još ribica u akvariju, da provedete preventivno tretiranje s nekim od preparata koji imaju široki spektar djelovanja kako na bakterijske, tako i na gljivične i parazitarne bolesti.

O izboru preparata možete se posavjetovati sa akvaristima u Pet Centru.