ljvu 2013


Odgovara:
 Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Jučer kada sam došao s posla, imao sam što za vidjeti – svih pet ribica mi je uginulo. Radi se o ribicama pajčolanka koje su stare cca dvije godine. Prije 2 tjedna dvije ribice su se počele čudno ponašati tako štu su plivale nekako na lijevu stranu kao da ih nešto vuče. Malo sam istraživao na netu i pronašao da se možda radi o upali mjehura. Pronašao sam na internetu recept grašak za ribice, nakon tri dana što su jele grašak sve se popravilo i počele su lijepo plivati i bile su živahne te sam im poćeo davati njihovu normalnu hranu (listiće). Jučer ujutro je bilo sve  u redu (izgledale su živahno, veselo plivale), a nakon dolaska doma (cca 9 sati) tri ribice su bile uginule, a dvije ribice su mirovale i teško disale te nakon 10 minuta su nažalost i one su uginule. Ribice su izgledale malo napuhnuto i na dvije ribice je bilo vidljivo kao neka sitna prašina. Voda mi je nekako izgledala zamućeno, u vodi je  pliva neka sitna prašina. Akvarij je veličine 60 litara, na pumpi koja cirkulira (pročišćava vodu) koristim i raspršivanje zraka i nije bilo nikakvih problema.Tempratura vode je bila 20 stupnjeva. Ribice nitko nije mogao uznemiriti jer su bile u zatvorenom prostoru u kojem nemam nikakvih drugih ljubimaca.

Namjeravam kupiti nove ribice kroz cca 2 mjeseca pa ne bih htio da mi se ovo opet dogodi jer ribice stavljam van u ukrasno jezero, a preko zime ih stavljam u akvarij da prezime zimu. Ribice su se lijepo priviknule na sve i sada mi se dogodilo to strašno uginuće sve odjednom. Molim vas vaše mišljenje šta se dogodilo i kako to ubuduće spriječiti da se to više nikada ne desi.
Unaprijed Vam hvala na pomoći. Lijepi pozdrav, Robert

O: Najvažniji čimbenik koji utječe na zdravlje ribica je kvaliteta akvarijske vode. Osobine vode se dijele na fizikalne, kemijske i biološke. Fizikalna svojstva vode su između ostalog temperatura, boja, miris i slično. Kemijski parametri su primjerice kiselost, količina otopljenih plinova, tvrdoća, sadržaj nitrita, nitrata te ostalih mikro i makro elemenata. Fizikalni čimbenici su u korelaciji s kemijskim i obrnuto. Fizikalno-kemijski parametri se mogu kontrolirati testerima koji se mogu pronaći na tržištu (npr. JBL Easy test 6 u 1, kojim se određuje šest najvažnijih parametara akvarijske vode).

U akvariju uvijek postoji cijeli niz mikroorganizama, a za stabilnost pozitivne mikroflore preporuča se njihovo naseljavanje posebnim pripravcima (npr. Sera Bio nitrivec ili Easy-life Easystart). Pozitivne bakterije se zadržavaju u filterima iz kojih ih pumpe cirkulacijom vode raznose po akvariju. Ponekad se zbog jednokratne izmjene veće količine vode javljaju zamućenja koja su posljedica disbalansa bakterijske populacije u akvariju.

Sitna prašina po tijelu riba vrlo često je znak parazitoze, a uzročnik je Ichthyophthirius multifillis.

Ihtioftiriaza je jedna od najpoznatijih i najzaraznijih bolesti riba. Javlja se kao posljedica pada imuniteta koji najčešće uzrokuju šok ili stres (npr. pri jednostavnom hvatanju ili transpotu, većim temperaturnim razlkama kod izmjene vode ili ulazak novih riba u akvarij). Karakteristični simptomi ove bolesti su: sitne, bijele zrnate točkice na škrgama, perajama i često cijelom tijelu. Zaražena riba često ima stisnute peraje i češe se o predmete u akvariju. Ukoliko se problem ne tretira, ribe mogu uginuti.

Kao preventiva preporuča se kod svake izmjene vode neko od sredstva koja vežu nepoželjne elemente iz vode i ujedno reduciraju stres - npr. Tetra AquaSafe ili Sera Aquatan.

Uobičajenu prehranu dobro je obogatiti hranom koja stimulira imunitet i podiže vitalnost ribica, npr. Dajana Immunal listićima.