Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam problem sa kanarincima. Držim ih u jednoj velikoj prostoriij (kavezu) na tavanu, sve zajedno preko 200 ptica. Sada su počeli naglo da mi ugibaju, svaki dan po 2-3 u proseku. Primetio sam da su komarci dospeli tu i da je dosta ptica izjedano po nogama, sada sam istrebio komarce, a ptice i dalje ugibaju. Molim za pomoć, da li je moguće da je to od komaraca ili je neka bolest, šta raditi?
Unapred zahvalan. Pozdrav, Dragan

O: Čišćenje krletki se mora obaviti temeljito i to svakodnevno. Za podlogu dobro je koristiti bijeli upijajući papir (ne novine) ili pijesak, koji treba mijenjati svakodnevno.

Dezinfekcija je potrebna svaki mjesec. Dezinfekcija počinje temeljitim mehaničkim čišćem gnijezda, hranilica i pojilica, prečki, krletki. Nakon toga, sve se mora oprati vrućom vodom od 80°C. Zatim je potrebno obaviti dezinfekciju Virkonom, Izosanom ili nekim drugim dezinficijensom.

Preporučljivo je staviti na ulaz disbarijeru (posuda sa spužvom natopljena  dezinficijensom za dezinfekciju obuće) ako posjedujete veći broj ptica.

Virusne zarazne bolesti:

Velike boginje - javlja se u dva oblika, kao kožni oblik te upala usta i grkljana. Uginuće može nastupiti naglo (perakutno), zatim akutno (u usnoj šupljini se javljaju siraste nakupine koje mogu začepiti grkljan i izazvati gušenje) i kronično (nema znakova bolesti, samo povremeno gubitak apetita i  živahnosti).

Zarazni laringotraheitis "- javlja se u u akutnom i kroničnom obliku. Nastanku bolesti pogoduje nagla promjena temparature, paraziti i drugi čimbenici koji smanjuju imunitet. Javlja se otežano disanje s hropcima s iscjetkom iz nosa. Kanarinci mršave, pjev je iskrivljen i gube glas.

Bakterijske bolesti:

Pastereloza (kolera) - uvjetna zaraza, tj. ovisi o uvjetima držanja. Naglo (perakutno) ugibaju mlade ptice, a akutni oblik praćen je bijelim proljevom, ubrzanim disanjem, gubitkom apetita, jakom žeđi, ptica ne pjeva. Kroničan oblik prati mršavljenje i oticanje trbuha.

Colibaciloza "- uzrokuje ju E. coli koja je stalno prisutna u crijevima kanarinaca, ali pogoduju joj loši higijenski uvjeti, pogrešna ishrana, vlaga, hladnoća, stres. Simptomi su potištenost, nakostriješenost, gubitak apetita , oči ptice su poluotvorene, javlja se zeleni proljev koji jako zaudara.

Salmoneloza - uvjetna zaraza, a simptomi su klonulost, iscrpljenost, zelenkast proljev, grčevi, nervne smetnje. Kanarinci izvode nekordinirane pokrete, ljuljaju se i ponekad vrte oko sebe. Može prijeći u kroničan oblik, s pojavom naizmjeničnog proljeva i tvrde stolice.

Za potvrđivanje dijagnoze uzima se uzorak izmeta za labaratorijsku pretragu.

Protozoarne bolesti:

Kokcidioza "- bolest je uzrokovana parazitom koji napada probavni sustav, uzrokujući krvavi proljev, a u kroničan obliku vodenasti proljevi mršavost.

Akarijaza (grinjavost) - uzročnik je grinja, a parazitira u dišnim putevima. Kanarinacima je poluotvoren kljun, teško dišu, s karakterističnim šuštanjem, pospani su, nakostriješenog perja, a javlja se i da djelomično ili potpuno izgube glas.

Parazitarne bolesti: paraziti žive na površini ili u tijelu. Kod kanarinca parazit uzrokuje bolest kože i perja.

Šuga nogu - nametnik siše krv na donjem dijelu nogu, uzrokujući svrab pa se ptice češu uzrokujući ozljede.

Šuga opadanja perja - dolazi do opadanja perja, najprije na leđima, a zatim na ostalim djelovima. Perje se lomi, a oboljela ptica se jako češe izazivajući ozljede i upalu. Od mitarenja se razlikuje po tome što se perje ne obnavlja.

Tekutima napadnute ptice postaju mršave, malaksale i neotporne na bolesti.

Radi utvrđivanja točne dijagnoze nužno je poslati izmet ptica, a također i uginulu pticu, na labaratorijsku pretragu. Treba izdvojiti bolesne ptice od zdravih i dok se ne ustanovi dijagnoza davati im vitaminsko mineralne pripravke.

OZNAKE: