ljvu 2013


Odgovara:
 Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Udomili smo malog štenca, ali nakon tri dana dobila je proljev i usprkos davanju kuhane riže i piletine i dalje ima proljev. Dajemo joj istu hranu koju je jela i prije - Eukanuba pupy midium. Štenac je miks labradora i vjerojatno terijera i sada sa tri i pol mjeseca ima 2,5 kg.  Imate li neku hranu ili preparat da joj se malo smire crijeva i potakne normalna probava? Hvala. Pozdrav, Tomislav

O: Prije svega želim istaknuti kako je za svaku pohvalu Vaša odluka da udomite štenca. Neadekvatno hranjeni psići u ovako ranoj životnoj dobi vrlo često imaju probavne tegobe.

Preporučam Vam da štenca svakako odvedete na veterinarski pregled kako bi se utvrdilo opće zdravstveno stanje životinje. Ukoliko štenac nije čišćen od crijevnih nametnika veterinar će Vam preporučiti terapiju. Isto tako, osim promjene načina prehrane, veterinar bi trebao utvrditi radi li se o nekoj od crijevnih bolesti, npr. giardiozi. Za dijagnozu ove bolesti trebalo bi kroz tri dana sakupiti izmet psića, a veterinar će u uzorku potražiti mogućeg uzročnika.

Savjetujem Vam da psića započnete hraniti medicinskim programom Eukanube Puppy intestinal, a kad se probava stabilizira postepeno, ponovo miješajući, prijeđite na hranu koju psić jede.

Za iznenadne proljeve pasa nepoznatog uzroka uvijek je dobro imati u kućnoj ljekarni tablete Dia dog & cat koje sadrže elektrolite koji se gube proljevima te tvari koje umiruju peristaltiku i djeluju adstrigentno. Tablete  Dia dog & cat mogu se dati i štencima.

Hrana koju sam navela kao i tablete za umirenje probavnih tegoba u stalnoj su ponudi ljekarni Pet centra.

OZNAKE: