Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Zanimaju me neke stvari za koje ne mogu naći konkretan odgovor. Radi se o napuštenom psu, starom između 1,5 i 2,5 mjeseca, mješancu (ne znam kojih pasmina ali ima velike šape pa bih rekla da će biti nešto veči). Čišćen je od glista i cijepljen prvi puta prije tjedan dana. Okupala sam ga šamponom za štence i našpricala pet softom jer se stalno grizao i cvilio. I prije kupanja po dlaci se vidjela perut, nema je puno i da se iščetkati ali svejedno i dalje je tu. Više se ne grize. Bio je kod veterinara i sljedeće docjepljivanje treba napraviti za mjesec dana. Hranjen je Eukanuba hranom za male i osjetljive pse, pomiješanom s jogurtom jednom dnevno, a ostala tri puta sama hrana. Od toga je imao zelenu sluzavu stolicu.

Zatim je jeo dva puta navečer rižu (dobila sam savjet da je to dobro), nije bilo nikakvih promjena. Potom sam eukanubinu hranu miješala s friskies junior suhom hranom, a sada jede samo friskies. Stolica je ponekad u obliku svijetlo smeđe kobase ali češće u obliku polusluzave hrpice. Sada više ne znam što da radim. Zanima me sljedeće:
1. Čime ga hraniti? Ako želim da jede samo dehidriranu hranu da li se ta hrana daje pomiješana s nečim ili jednostavno 4 puta dnevno nasipam količinu koja piše na pozadini vrečice i dam mu? Da li maknem hranu kada pojede ili tokom cijelog dana ima ponuđeno pa sam jede po volji? Koliko često smije dobiti suhu hranu s jogurtom (to jako voli)? Ako se pas nauči na dehidriranu hranu jede li onda do kraja života samo to ili može dobiti kuhano, konzervu..nešto drugo? Kada može početi jesti normalnu suhu hranu, jer imam doma pakiranje hrane od 3 kg marke pet centra ali mu još nisam dala.
2. Trebam li mu davati kakve dodatne vitamine?
3. Trebam li ga ponovno kupati ili se sprej protiv buha samo nanese ponovno nakon mjesec dana? Treba li taj sprej protiv buha stalno nanositi ili samo kada se primjeti da ima buhe?
4. Što je s ponovnim čišćenjem od glista? Ako ima slijedeće cjepljenje za otprilike mjesec dana, kada treba započeti s čišćenjem i kojim tabletama, te ima li ih za kupiti u Pet centru?
5. Koliko puta dnevno bi trebao imati stolicu? Sada ide 4 do 5 puta tokom dana i dva puta po noći. Kada se stolica unormalizira?
6. Koliko puta optimalno pas vrši malu nuždu? Ovaj pas piški svaki put kada izađe van, a vodimo ga van svaki put kada se probudi ili napije vode, nakon jela i obično nakon igranja. Znači piški valjda 10 puta dnevno i tri puta tokom noći.
7. Kada pas smije u šetnju van dvorišta i kada se smije početi družiti s drugim psima?
8. Kada počinje promjena mliječnih zubi? Čini mi se još prerano, makar ne znam točno koliko je star, jer stalno nešto grize i žvače. Kupili smo mu onu gumenu kost i potezalicu od špage, je li to u redu?

Ovo bi bilo sve što me muči i mnogo ćete mi pomoći ako odgovorite!
Hvala!

O: Drago mi je da s toliko pažnje postupate s napuštenim psićem. Nadam se da ćete nam ga doći pokazati, a za "prvu pomoć" slijede odgovori na Vaša pitanja:

1. Psima hranu treba davati u obrocima i to u isto vrijeme i na istom mjestu. Mladi psi bi do 4. mjeseca trebali imati 3 - 4 obroka, sa 6 mjeseci 2 obroka, a u dobi od 12 mjeseci 1 - 2 obroka dnevno. Za odraslog psa velike pasmine preporučila bih Vam da i dalje jede 2 puta dnevno. Do dobi od 12 mjeseci (kod velikih pasmina 15 mjeseci) psi bi trebali jesti hranu za štence. Dehidrirana hrana za pse predstavlja kompletne obroke, ali ona ne isključuje druge vrste hrane (konzerve, kuhana hrana). Prednost dehidrirane hrane je u njenoj održivosti i balansiranim sastojcima koji zadovoljavaju sve potrebe psećeg organizma. Jogurt je kao namirnica vrlo kvalitetan i mnogi psi ga vole ali nerijetko izaziva alergijske reakcije. One se manifestiraju kao proljevi ili češanje.

Zelena sluzava stolica znak je enteritisa. Bilo bi dobro da psu ponudite hranu na bazi janjetine i riže. Moja preporuka je Alleva, hrana s kojom naši kupci imaju odlična iskustva. Varijanta janjetina i riža u ponudi je i drugih super premium hrana (Hill's, Eukanuba, Royal Canin).

2. Ako Vaš pas jede gotovu hranu superpremium i premium programa nije mu potrebno davati vitamine i minerale. U ostalim slučajevima ovakvi se dodaci preporučaju, a naročito u pasa koji rastu. Uz Friskies hranu svakako bih Vam preporučila korištenje vitaminsko-mineralnih pripravaka.

3. Pse ne treba često kupati (osim iz medicinskih razloga). Dovoljno je 3 - 4 puta godišnje. Pet soft spray koristite u razmacima od 3 tjedna. Važno je tretirati i njegov ležaj ili kućicu, te mjesta na kojima najčešće boravi. Kako je preparat čist biološki proizvod s trenutačnim i produženim djelovanjem, koristite ga i kao prevenciju.

4. Prije svakog cijepljenja trebalo bi pse tretirati sredstvom protiv crijevnih nametnika. Odrasle pse treba "čistiti" od oblića tri do četiri puta godišnje bez obzira primijetite li ikakvu promjenu zdravstvenog stanja Vašeg kućnog ljubimca. U redovnoj ponudi Pet centra su, osim lijekova u obliku tableta ("Pratel", "Prazinon", "Verpanyl", "Drontal" i "Drontal puppy" otpina), i preparati u obliku paste ("Banminth").

5. Psi najčešće obavljaju nuždu neposredno nakon jela. Zato bi bilo dobro da ustalite ritam hranjenja pa će tome odgovarati i broj stolica. Životinja koja ima problema s probavnim traktom reagira različito. Mogu se javiti začepi ali najčešće je to veći broj stolica.

6. Zapremina mokraćnog mjehura štenaca je relativno mala, tako da oni češće mokre. Ako je životinja zdrava, s vremenom će naučiti zadržati mokraću te će (u pravilnim razmacima) u vrijeme šetnje potpuno isprazniti mokraćni mjehur. Spolno zreli mužjak češće će i u malim količinama mokriti kako bi obilježio područje koje smatra svojim.

7. Kontakt s drugim psima, a isto tako s njihovim izlučevinama (slina, sekreti, mokraća, izmet) potencijalni su izvor zaraze za štenca. Rizici pobola ovise o Vašem prebivalištu, stoga se o opasnostima toga područja posavjetujte sa svojim veterinarom. Vakcinacija je najvažnija mjera za očuvanju zdravlja mladog psa. Vakcina može sadržavati jednog uzročnika ili može biti polivalentna (štenećak, parvoviroza, leptospiroza, adenoviroza, parainfluenca). Po osnovnom cijepljenju, koje se u mladih pasa provodi višekratno (s razmacima od 2 tjedna) psi stvaraju vlastita protutijela za te bolesti. Imunost traje različito dugo, te je kod odraslih pasa potrebno docijepljivanje. Osnovna cijepljenja obično se provode do 12. tjedna života, pa je preporuka da se psi do te dobi drže u izoliranoj sredini. Pse starije od tri mjeseca treba cijepiti protiv bjesnoće.

8. U dobi od 1 - 2 mjeseca starosti štenci imaju sve mliječne zube (28). Oni su u početku vrlo šiljati i oštri. S vremenom se razmiču, položaj im postaje kos, te se uslijed trenja troše njihovi vršci. S 4 - 6 mjeseci počinje izmjena sjekutića, tako da psi od 6 mj. do 1 god imaju formirano potpuno stalno zubalo (42 zuba).

Nadam se da sam Vam pomogla, slobodno nam se obratite sa svim dodatnim pitanjima.

OZNAKE: