Odgovara:
Marko Vincek, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam zlatnog retrivera koji živi u dvorištu i, naravno, sad na proljeće su ga počeli napadati krpelji. Stavila sam mu ampulu Frontline Combo i količina krpelja se nije smanjila ni ništa slično u prvih 10 dana, pa sam mu ponovno stavila ampulu, koja je bila malo djelotvornija, ali i dalje ima podosta krpelja. S obzirom na to da ponekad ulazi i u kuću, a imamo i malu bebu, strah me da ne bi možda koji krpelj prešao na nas, a isto tako strahujem zbog bolesti koje bi mogao pas dobiti ukoliko se ne riješimo tih krpelja. Stoga Vas molim da me savjetujete kako da se riješim tih malih štetočina.
Emina

O: Ukoliko smatrate da je djelovanje Frontlinea smanjeno, savjetujem Vam da Vašem ljubimcu stavite Advantix spot-on ampulu koja, osim što ubija krpelje i buhe, iste i tjera od psa nakon druge, tj. treće primjene, što znači da krpelji i buhe uopće ne bi trebali doći na psa.

Evo ukratko par riječi o ovim proizvodima.

Frontline sadrži djelatnu tvar fipronil, koji je insekticid i akaricid iz skupine fenilpirazola. Indikacije za aplikaciju Frontlinea su sprečavanje, suzbijanje i nadzor invazije pasa buhama, krpeljima, paušima i ušima, zatim pomoć prilikom liječenja alergijskog dermatitisa pasa uzrokovanog buhama te  suzbijanje šuge pasa. Aplicira se na sredini šije ili u međulopatičnom području i to već kod štenadi starosti od 8 tjedana.

Advantix je vrlo djelotvoran insekticid, akaricid i repelent koji u spot-on pripravku sadrži kombinaciju imidakloprida i permetrina. Imidakloprid djeluje protiv odraslih buha i njihovih ličinaka, kao i onih u okolišu nakon dodira s dlakom i kožom tretiranog psa. Permetrin je insekticid/akaricid iz skupine piretroida. Nakon tretiranja buhe na psu uginu u roku od 24 sata, a naknadna infestacija je spriječena tijekom mjesec dana. Pripravak nanesen na kožu djeluje repelentno na krpelje ili ih ubija. Krpelji koji su na psu za vrijeme aplikacije bit će ubijeni, ali i dalje pričvršćeni. Nakon jednokratnog tretmana repelentni učinak na komarce, papatače i muhe traje oko 4 tjedna. Advantix također pomaže u suzbijanju alergijskog dermatitisa uzrokovanog buhama, te umanjuje opasnost prijenosa bolesti posredovanih krpeljima (borelioza, rikecioza, erlihioza) te komarcima (dirofilarioza ) i papatačima (lišmanioza). Aplicira se u međulopatičnom području i već kod štenadi starosti od 7 tjedana. Preparat ostaje učinkovit ako se pas smoči, pokisne ili okupa, a ako psa treba šamponirati, preporuča se to učiniti prije aplikacije.

Da biste psa adekvatno zaštitili dobro je psu staviti i Bayerovu ogrlicu Kiltix koja sadrži propoksur (2 "- izopropoksifenil "- N "- metil karbarnat)  te flumetrin, a djelotvorna ostaje kroz 7 mjeseci, s napomenom da se ista ne smije vlažiti).

Znači, korištenjem spot-on pripravka u kombinaciji s ogrlicom, povećava se stupanj zaštite protiv vanjskih nametnika.

OZNAKE: