Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: U kojim vremenskim razmacima je psu potrebno aplicirati zaštitu protiv buha i krpelja (Frontline ili Advantix ampulu)? Postoji li opasnost da pas tijekom ljeta oboli od krpeljne bolesti?

O: Poželjno je da svog psa tretirate jednim od navedenih preparata svakih 30 dana, jer u tom periodu pružaju sigurnu zaštitu protiv krpelja.

Opasnost da pas oboli od piroplazmoze (parazitarne bolesti koju prenose krpelji) postoji i tijekom ljeta, pogotovo ako je vrijeme promjenljivo, kišno, s nešto nižim temperaturama - kao što je ovih dana u Zagrebu i okolici.

Jako je važno napomenuti da pas ne smije biti izložen močenju (kupanje, kiša, mokra trava i sl.) minimalno dva dana prije i dva dana poslije primjene bilo kojeg od navedenih preparata, da bi se djelatna tvar mogla u tom periodu apsorbirati u masne stanice potkožja i dlačnog folikula.

Ukoliko niste zaštitili svog psa duži period, a primijetili ste na njemu krpelja, svakako obratite pažnju na ponašanje Vašeg ljubimca. Ako pas ne jede, nije razigran kao obično, boja mokraće je promijenjena (tamno narančasta do crvena) i ima povišenu tjelesnu temperaturu (psima se temperatura mjeri rektalno i smatra se povišenom ako je iznad 38,5ºC), obavezno se bez odlaganja obratite svom veterinaru. Navedeni simptomi mogli bi značiti da je pas obolio od piroplazmoze, koja se uspješno liječi ako se terapija započne na vrijeme. 

OZNAKE: