Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam psa mješanca pinča i pekinezera. Dlaka mu je poduža ispod zadnjih nogu, a na trbuhu je ima jako malo. Majčina prijateljica ima malog terijera, te ga kupa 1 tjedno. Mi svog psa kupamo svaka 2 tjedna. Nema problema s dlakom, niti ništa. Da li je to dobro za njega? Hvala unaprijed.
Željka

O: Koliko često kupati svog ljubimca vrlo je često pitanje vlasnika pasa malih pasmina. Obzirom da su niski, vrlo brzo se isprljaju, a obzirom da ih volimo maziti, veliki dio vremena provode s nama na krevetima ili ih nosimo na rukama.

Za kupanje pasa ne postoji pravilo, ali bi željela naglasiti da koristite isključivo preparate namjenjene njezi pseće dlake.

Postoje izvrsni šamponi za pse i mace (npr. Dermilen, šamponi iz programa All Systems), ali ni oni se ne smiju prečesto upotrebljavati. Ovakvim šamponima ga možete kupati jedanput mjesečno.

Čestom upotrebom šampona koža se isušuje i uklanja se masni zaštitni sloj s dlake. Masni sloj na dlaci  pasa  ima zaštitnu ulogu: čuva dlaku od pucanja, održava je sjajnom, onemogućava prebrzo namakanje i time štiti životinju od kiše i prekomjerne vlage.

U običnoj toploj vodi možete oprati šapice poslije svake šetnje. Suho pranje (puder) također možete koristiti češće i to tako da napudrate područje koje je prljavo i promijenjene boje (zbog hrane ili mokraće), ostavite 10 minuta i tada očetkate mekom četkom.

OZNAKE: