Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Koliko puta mjesečno moram prati psa hrvatskog ovčara duge dlake?
Hvala, Patricija

O: Općenito se ne preporučuje pse prati češće od jednom u dva - tri mjeseca, jer se na taj način skida prirodna masnoća s njihove kože, pa može doći do perutanja kože i na taj se način smanjuje zaštitna uloga kože, a također i sredstva koja se koriste protiv buha i krpelja slabije djeluju (naročito ampule Frontline i Advantix koje se vežu na masne stanice u potkožju i na taj se način prošire po čitavom organizmu).

Hrvatski je ovčar pas srednje veličine i crne boje. Dlaka na nogama i glavi mu je kratka, a na ostatku tijela mu je dlaka duža i kovrčava. Takva dlaka zahtijeva redovito češljanje (jedanputa dnevno), i na taj ćete je način održati dulje vrijeme čistom, pa Vam neće biti potrebno često psa kupati šamponima. Pseće noge i trbuh možete svakodnevno prati u toploj vodi.

Ako želite psa često kupati šamponom, preporučujem Vam da ga kupate u medicinskom šamponu "Dermilen", koji sadrži sredstvo za pranje dlake koje sadrži masnu komponentu u vodenoj podlozi, a vodena podloga mu je kompatibilna s kožom. Masne komponente Dermilena djelotvorno štite kožu od isušenja, te koža zadržava vlažnost i nježnost. Zahvaljujući karakteristici Dermilena da koži vraća masnoću (za razliku od drugih psećih šampona), dobro se podnose i češća pranja (kupanje svaka dva do tri tjedna).

Također "Dermazyme losham" šampon za pse i mačke je jedinstvena kombinacija losiona i šampona koja vlaži i hrani kožu te se također može upotrebljavati češće nego obični šamponi.

Svakako posjetite Pet centar dućane i obratite se veterinarima kako bi Vam pomogli u pravom izboru proizvoda namijenjenim Vašem kućnom ljubimcu.

OZNAKE: