Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam  4-mjesečno štene velikog šnaucera, kod mene je 2 mjeseca. Živimo u stanu. Najprije sam ga učila na pelene, ali ih je počela trgati i igrati se sa njima, a nakon toga, kada je prošla karantena, izlazimo van vrlo često. Ujutro u 06:00; pa u 07:00; radim do 12:00, pa izadjemo u 12:00; pa u 16:30; te nakog toga svakih 1,5 do kada ne ide spavati. Uvijek obavi sve vani. I opet se popiški u stanu. Nema bolove kad piški. Do kada dođem u podne (znači sama je bila 4 sata), minimalno 2x, isto tako kad se vratim. Vodila sam kod veta, preko ph trakice je vidio da ima blažu upalu, dao joj antibiotik (kura 3 dana), i tabletice, ali svejedno opet to radi. Jedno kratko vrijeme je to činila puno manje, a sada kao da imam baš malo štene.

Hranim ju kuhanim povrćem, rižom, sirovim mesom, šaka dehidrata. Niti ne pije puno, ali svjedno se popiški doma. Što da radim?
Laurinia

O: Vi ste svakako pružili Vašem psu dovoljno izlazaka i s obzirom da je već svladala obavljanje nužde na pelenu, a sada opet "ne stigne", znak je da nešto nije u redu.

Infekcija donjih mokraćnih puteva rezultat je naseljavanja mikroorganizama u mokraćni mjehur i/ili gornje dijelove mokraćne cijevi. Mikroorganizmi, najčešće anaerobne bakterije (Escherichia, Staphyloccocus, Proteus spp) nasele mokraćni mjehur kada nastanu uvjeti koji im dopuštaju da opstanu u urinu ili da prianjaju na epitel sluznice i tu se umnožavaju. Bakterije izazovu prolazno oštećenje mehanizma obrane protiv infekcije. Pogodovni faktori za pojavu infekcije su stanja koja uzrokuju zastoj mokraće ili nemogućnost kompletnog pražnjenja mjehura, stanja koja smanjuju lokalnu obrambenu sposobnost stjenke mokraćnog mjehura, stvaranje povoljnih uvjeta za razvoj bakterija (promjena pH urina).

Upaljeno ili inficirano tkivo rezultira kliničkim znakovima  i laboratorijskim abnormalnostima. Najčešće se, zbog kratke mokraćne cijevi, javlja u kuja. Klinički znakovi su polakiurija, stanje čestog mokrenja malih količina urina, urgentnost, a to znači nemogućnost odgode mokrenja, javlja se urgentna (hitna, neodgodiva) potreba za mokrenjem, mokrenje na mjesta koja nisu uobičajena. U ponekih pasa primjete se primjese krvi i zamućenja urina uz intenzivniji miris.

Dijagnoza se temelji na vlasnikovim podacima o pojavi i tijeku bolesti, kliničkom pregledu, fizikalnom (boja, prozirnost, konzistencija, miris, specifična težina, stupanj kiselosti) i kemijskom (bjelančevine, eritrociti, leukociti, hemoglobin, glukoza, nitriti...) pretragom pomoću trakica te mikroskopskom pretragom kojom pretražujemo sediment mokraće (stanice, kamenci..). Rentgenski i ultrazvučno možemo dobiti uvid u stanje stjenke mokraćnog mjehura i ima li kamenaca u njemu.

Akutnu upalu liječimo antimikrobnim lijekovima 7 do 10 dana. Kronična upala zahtjeva terapiju i 4 do 6 tjedana. Obavezno treba napraviti kontrolnu pretragu prije prekida terapije.

Dok traje liječenje preporučila bih Vam medicinsku hranu Hill` s c/d ili Royal Canin Urinary u konzervama i suhom obliku koje zakiseljuju i razrijeđuju urin i na taj način pomažu u borbi protiv bakterija.

Kako pas ne bi rastrgao pelenu, u ponudi Pet centra dostupan je i okvir za prostirku Karlie Puppy toilet u koji se ona fiksira pa se pas ne može igrati s njom.

OZNAKE: