Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam pudlicu staru 16 godina i u zadnjih otprilike godinu i pol pojavio se povremen kašalj (npr. kada se pas uzbudi, kada je radostan, kada uzlazi uz stepenice i sl.). Zadnjih 1-2 mjeseca stanje se znatno pogoršalo i pas kašlje neprestano i izgubio je na kilaži. Veterinar mu je propisao neke inekcije (kako nam je šturo objasnio - samo da mu pojačaju imunitet) i primio je 4 takve inekcije, ali stanje se ništa nije poboljšalo. Kašalj je, kako bih ga opisala, hropteći, rijetko kad nešto i iskašlje. Željela bih bilo kakav lijek da mu dam, da mu bar olakšam to stanje, znam da je jako star. Srdačan pozdrav i unaprijed hvala za odgovor,
Merima

O: Prema svim simptomima koje ste naveli, mišljenja sam da Vaš pas ima problem sa srcem. To je problem koji svakako morate rješavati ambulantno tj. kod Vašeg veterinara jer se dijagnostika bolesti srca i pluća prvenstveno temelji na općem kliničkom pregledu, zatim RTG-snimkom, EKG pretragom, te ultrazvukom. Također, pretraga krvi i urina dati će uvid u stanje i funkcioniranje unutarnjih organa.

Ovisno o lijekovima koji su preporučeni za Vašeg ljubimca, bitno je napomenuti kako im je potrebno oko 5 dana da postignu potpunu učinkovitost. Nakon otprilike dva tjedna trebalo bi napraviti kontrolu o učinkovitosti doze lijeka. Ukoliko se u međuvremenu jave nuspojave poput povraćanja, gubitka apetita, proljeva ili potištenosti javite se odmah svojem veterinaru.

Spomenula bih kako je osobito bitno posvetiti pažnju i na prehranu te omogućiti umjerene aktivnosti Vašeg ljubimca. Postoje posebne medicinske hrane indicirane kod srčanih oboljenja: Hill's Prescription Diet h/d - u dehidriranom i konzerviranom obliku te Royal Canin Early Cardiac također u dehidriranom i konzerviranom obliku.

Naravno, ukoliko sumnjate u dijagnozu, imate pravo potražiti mišljenje drugog vetrinara. Svakako bih napomenula da su nužne gore navedene pretrage da bi se postavila konačna dijagnoza te prognoza stanja.

Više o bolestima srca pisala je kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med. na linku:
Problemi sa srcem

OZNAKE: